Kotlety z kaszy jaglanej i jajek - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

O bogactwie zastosowań i właściwości kaszy jaglanej nie trzeba nikomu przypominać. Świetną alternatywą dla typowo mięsnego dania na obiad są właśnie kotlety z kaszy jaglanej. Zwłaszcza, że w połączeniu z jajkami zyskamy źródło witaminy D.

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

O bogactwie zastosowań i właściwości kaszy jaglanej nie trzeba nikomu przypominać. Świetną alternatywą dla typowo mięsnego dania na obiad są właśnie kotlety z kaszy jaglanej. Zwłaszcza, że w połączeniu z jajkami zyskamy źródło witaminy D.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 275 kcalCholesterol: 241,9 mg
Białko: 15,1 gBłonnik: 3,6 g
Węglowodany: 22,2 gŻelazo: 3,5 mg
Sacharoza: 1,0 gKwas foliowy: 70,6 µg
Wymienniki węglowodanowe: 1,9Jod: 11,9 µg
Tłuszcz: 14,7 gDHA: 0,1 g

Składniki:

  • 6 jajek na twardo (najlepiej z chowu ekologicznego),
  • torebka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • mały pęczek szczypiorku i/lub natki,
  • 2 małe cebulki,
  • 2 garści pestek słonecznika,
  • pieprz, sól
  • mielone siemię lniane

Sposób przygotowania:

W osobnych garnkach gotujemy 6 jajek oraz torebkę kaszy jaglanej. Następnie woreczek z kaszą odsączamy z nadmiaru wody i wsypujemy do miski. Do blendera wrzucamy jajka, do których dodajemy szczyptę pieprzu, soli, szczypiorek i/lub natkę oraz pestki słonecznika. Całość blendujemy na jednolitą masę. Po chwili blendujemy także kaszę jaglaną, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy ją z masą jajeczną. Po dokładnym wymieszaniu konsystencja powinna być na tyle klejąca, aby bez problemu udało się nam uformować małe kotleciki. Obtaczamy je w siemieniu lnianym i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut (temperatura około 180 stopni). Jeśli boimy się, że nasze kotlety będą zbyt suche, możemy je delikatnie skroplić dobrym olejem przed pieczeniem. Gotowe danie możemy spożywać w połączeniu z lekką sałatką warzywną lub bez żadnych dodatków. Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy