Krem z dyni z grzankami
Krem z dyni to fantastyczne danie na chłodne, jesienne wieczory. Jego przygotowanie trwa krótko i nie jest drogie, dzięki czemu szybko możemy cieszyć się sycącym i gorącym posiłkiem przy niewielkim nakładzie finansowym.
(przepis na 4 porcje bez mleka kokosowego z 1 kromką pieczywa na porcje)
Krem z dyni to fantastyczne danie na chłodne, jesienne wieczory. Jego przygotowanie trwa krótko i nie jest drogie, dzięki czemu szybko możemy cieszyć się sycącym i gorącym posiłkiem przy niewielkim nakładzie finansowym.
(przepis na 4 porcje bez mleka kokosowego z 1 kromką pieczywa na porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 296 kcal | Cholesterol: 0 mg |
Białko: 7,5 g | Błonnik: 13,8 g |
Węglowodany: 47,1 g | Żelazo: 3,8 mg |
Sacharoza: 8,2 g | Kwas foliowy: 159,9 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 3,3 | Jod: 11,6 µg |
Tłuszcz: 11,8 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- pęczek włoszczyzny,
- chleb (w zależności od preferencji),
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: imbir mielony, kurkuma, pieprz i sól, czosnek
- *puszka mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebule obierz, umyj i pokrój. Dynię obierz ze skórki i umyj. Następnie pokrój, usuwając pestki wraz z miąższem. Chleb pokrój w kostkę na grzanki. Pomidory również obierz i pokrój w kostkę, usuwając miąższ.
- Wstaw wodę. Gotuj włoszczyznę.
- Podsmaż chleb na oliwie, dodając odrobinę przyprawy czosnkowej.
- Na głębokiej patelni lub w garnku podsmaż cebulę, czosnek i pomidora. Dodaj dynię. Mieszaj całość i smaż przez około 7 minut. Dodaj wymienione przyprawy w proporcjach odpowiadających gustowi.
- Zalej gotowym bulionem mieszankę z dynią. Jeśli masz ochotę, dodaj włoszczyznę z garnka. Całość gotuj przez około 15 minut. Następnie zblenduj na gładką masę. Podawaj z grzankami.
- W zależności od preferencji, dodaj odrobinę mleka kokosowego o dobrym składzie (np. woda + mleko kokosowe).