Leczo z kurczakiem
(2 porcje)
(2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 313 kcal | Cholesterol: 72,5 mg |
Białko: 35,2 g | Błonnik: 7,4 g |
Węglowodany: 28,1 g | Żelazo: 4,2 mg |
Sacharoza: 2,3 g | Kwas foliowy: 178,4 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,1 | Jod: 17,4 µg |
Tłuszcz: 8,4 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- 250 g piersi kurczaka
- 1 mała cukinia
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- mały koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Rozmieszaj koncentrat pomidorowy z połową szklanki wody i zagotuj w dużym garnku. W międzyczasie pokrój cukinię i papryki w grubą kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki i wrzuć do garnka z koncentratem. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 15-20 minut (do miękkości warzyw). Do całości dodaj kurczaka pokrojonego w grubą kostkę i dopraw wszystko przyprawami. Gotuj jeszcze ok. 20 minut.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno