Letnie słodko-wytrawne sałatki
Połączenie różnych smaków, w tym przypadku owoców z wytrawną fetą, sprawdzi się na pewno nie tylko u kobiet w ciąży mających ochotę na coś innego.
Połączenie różnych smaków, w tym przypadku owoców z wytrawną fetą, sprawdzi się na pewno nie tylko u kobiet w ciąży mających ochotę na coś innego.
Arbuz z fetą
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 308 kcal | Cholesterol: 44,5 mg |
Białko: 12,2 g | Błonnik: 2,5 g |
Węglowodany: 19,9 g | Żelazo: 1,3 mg |
Sacharoza: 3,7 g | Kwas foliowy: 56,5 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,7 | Jod: 2,1µg |
Tłuszcz: 20,7 g | DHA: 0 g |
Składniki (na 2 porcje):
- Arbuz: 300 g
- 10 pomidorów koktajlowych: 200 g
- Ser typu „feta”: 100 g
- 1/ 2 długiego ogórka: 90 g
- 2 garści rukoli: 40 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego: 20 g
- 1 łyżka nasion słonecznika: 10 g
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Arbuza i ogórka obierz i pokrój na dowolne kawałki
- Pomidory pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Pokrój albo pokrusz fetę.
- Wymieszaj składniki, polej olejem, posyp słonecznikiem i dopraw do smaku.
Sałatka makaronowa z winogronem i fetą
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość energetyczna: 448 kcal | Cholesterol: 44,5 mg |
Białko: 19,6 g | Błonnik: 7,3 g |
Węglowodany: 51,2 g | Żelazo: 4,9 mg |
Sacharoza: 0,9 g | Kwas foliowy: 104,5 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 4,4 | Jod: 4,0 µg |
Tłuszcz: 21 g | DHA: 0 g |
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garści winogron: 140 g
- Ser typu feta: 100 g
- 1,5 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne: 100 g przed ugotowaniem
- 2 garści świeżego szpinaku: 50 g
- 2 łyżki oliwek: 30 g
- 2 łyżki pestek dyni: 20 g
- 1 łyżka oliwy: 10 g
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
- Szpinak opłucz, osusz i rozłóż na talerzu.
- Winogrona umyj, fetę pokrój.
- Wymieszaj składniki ze sobą.
- Całość dopraw, skrop oliwą i posyp pestkami dyni.