Letnie słodko-wytrawne sałatki - Pregna

Letnie słodko-wytrawne sałatki

Połączenie różnych smaków, w tym przypadku owoców z wytrawną fetą, sprawdzi się na pewno nie tylko u kobiet w ciąży mających ochotę na coś innego.

Letnie słodko-wytrawne sałatki

Połączenie różnych smaków, w tym przypadku owoców z wytrawną fetą, sprawdzi się na pewno nie tylko u kobiet w ciąży mających ochotę na coś innego.

Arbuz z fetą

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  308 kcal Cholesterol:   44,5 mg
Białko:   12,2 g Błonnik:   2,5 g
Węglowodany:   19,9 g Żelazo:   1,3 mg
Sacharoza:   3,7 g Kwas foliowy:  56,5 µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,7 Jod:    2,1µg
Tłuszcz:   20,7 g DHA:   0 g

Składniki (na 2 porcje):

  • Arbuz: 300 g
  • 10 pomidorów koktajlowych: 200 g
  • Ser typu „feta”: 100 g
  • 1/ 2 długiego ogórka: 90 g
  • 2 garści rukoli: 40 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego: 20 g
  • 1 łyżka nasion słonecznika: 10 g
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza i ogórka obierz i pokrój na dowolne kawałki
  2. Pomidory pokrój na połówki lub ćwiartki.
  3. Pokrój albo pokrusz fetę.
  4. Wymieszaj składniki, polej olejem, posyp słonecznikiem i dopraw do smaku.

Sałatka makaronowa z winogronem i fetą

Wartości odżywcze w 1 porcji

Wartość energetyczna:  448 kcal Cholesterol:   44,5 mg
Białko:   19,6 g Błonnik:   7,3 g
Węglowodany:   51,2 g Żelazo:   4,9 mg
Sacharoza:   0,9 g Kwas foliowy:  104,5 µg
Wymienniki węglowodanowe:   4,4 Jod:    4,0 µg
Tłuszcz:   21 g DHA:   0 g

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garści winogron: 140 g
  • Ser typu feta: 100 g
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne: 100 g przed ugotowaniem
  • 2 garści świeżego szpinaku: 50 g
  • 2 łyżki oliwek: 30 g
  • 2 łyżki pestek dyni: 20 g
  • 1 łyżka oliwy: 10 g

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Szpinak opłucz, osusz i rozłóż na talerzu.
  3. Winogrona umyj, fetę pokrój.
  4. Wymieszaj składniki ze sobą.
  5. Całość dopraw, skrop oliwą i posyp pestkami dyni.

Sprawdź pozostałe przepisy