Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach
Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.
Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 627 kcal | Cholesterol: 3,2 mg |
Białko: 26,9 g | Błonnik: 20,6 g |
Węglowodany: 113,7 g | Żelazo: 8,6 mg |
Sacharoza: 2,5 g | Kwas foliowy: 418,6 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 9,6 | Jod: 9,5 µg |
Tłuszcz: 10,4 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- opakowanie makaronu razowego
- opakowanie makaronu orkiszowego
- 4kg pomidorów
- 4 cebule – świeże liście bazylii
- mała papryka czerwona
- mała papryka zielona
- mała papryka żółta
- szklanka suchej soczewicy zielonej
- 0,5kg pieczarek
- oliwa z oliwek
- pieprz
- suszone oregano
- dwa ząbki czosnku
- parmezan
Sposób przygotowania:
Soczewicę namocz, a następnie gotuj do uzyskania miękkości w trakcie przygotowywania dania. W jednym garnku ugotuj około pół opakowania (w zależności od potrzeb) makaronu razowego. W drugim garnku – orkiszowego. Wariant klasyczny Pomidory obierz, odparz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, usuwając pestki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek ze zmielonym ząbkiem czosnku i dwiema cebulami. Dodaj pokrojone pomidory, dosyp oregano i gotuj pod przykryciem. Część ugotowanego sosu dodaj do makaronu orkiszowego. Resztę zostaw do wykorzystania w wariancie ulepszonym. Całość posyp parmezanem (jednak z umiarem – jest on kaloryczny) i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Wariant ulepszony
Na drugiej patelni także rozgrzej oliwę i dodaj zmielony ząbek czosnku. Podsmaż na niej pieczarki razem z cebulą, paprykami i soczewicą. Całość posyp pieprzem i zalej częścią sosu klasycznego z wariantu pierwszego. Dodaj sos do makaronu razowego. W ten sposób za jednym zamachem można przygotować dwa dania i, w zależności od zachcianek, delikatnie zmieniać smaki. Smacznego!