Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach

Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.

Makaron razowy i orkiszowy z pomidorami w dwóch wariantach

Nawet jeśli w czasie ciąży nie należy jeść za dwoje, to jednak można spróbować dwóch wariantów tego samego składnika! Bohaterem dzisiejszego przepisu jest, znany ze swoich świetnych właściwości zdrowotnych, pomidor. Możemy go podać w wersji klasycznej lub, jeśli zechcemy zmodyfikować smak, w wersji ulepszonej.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 627 kcalCholesterol: 3,2 mg
Białko: 26,9 gBłonnik: 20,6 g
Węglowodany: 113,7 gŻelazo: 8,6 mg
Sacharoza: 2,5 gKwas foliowy: 418,6 µg
Wymienniki węglowodanowe: 9,6Jod: 9,5 µg
Tłuszcz: 10,4 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • opakowanie makaronu razowego
  • opakowanie makaronu orkiszowego
  • 4kg pomidorów
  • 4 cebule – świeże liście bazylii
  • mała papryka czerwona
  • mała papryka zielona
  • mała papryka żółta
  • szklanka suchej soczewicy zielonej
  • 0,5kg pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • suszone oregano
  • dwa ząbki czosnku
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Soczewicę namocz, a następnie gotuj do uzyskania miękkości w trakcie przygotowywania dania. W jednym garnku ugotuj około pół opakowania (w zależności od potrzeb) makaronu razowego. W drugim garnku – orkiszowego. Wariant klasyczny Pomidory obierz, odparz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, usuwając pestki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek ze zmielonym ząbkiem czosnku i dwiema cebulami. Dodaj pokrojone pomidory, dosyp oregano i gotuj pod przykryciem. Część ugotowanego sosu dodaj do makaronu orkiszowego. Resztę zostaw do wykorzystania w wariancie ulepszonym. Całość posyp parmezanem (jednak z umiarem – jest on kaloryczny) i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

 

 

Wariant ulepszony

Na drugiej patelni także rozgrzej oliwę i dodaj zmielony ząbek czosnku. Podsmaż na niej pieczarki razem z cebulą, paprykami i soczewicą. Całość posyp pieprzem i zalej częścią sosu klasycznego z wariantu pierwszego. Dodaj sos do makaronu razowego. W ten sposób za jednym zamachem można przygotować dwa dania i, w zależności od zachcianek, delikatnie zmieniać smaki. Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy