Odchudzone lekkie brownie – czekoladowo - pomarańczowa chwila zapomnienia
Kobiety oczekujące potomstwa niejednokrotnie odczuwają zwiększoną potrzebę spożywania słodkich potraw. Jedzenie słodyczy w nadmiernej ilości nie służy nikomu, w szczególności przyszłej mamie. Czym są jednak argumenty zdrowotne i obawa o rosnącą wagę wobec zachcianek podczas ciąży? Poniższy przepis na odchudzone brownie to udana próba połączenia dbałości o zdrowie z nieposkromionym apetytem na czekoladę.
Kobiety oczekujące potomstwa niejednokrotnie odczuwają zwiększoną potrzebę spożywania słodkich potraw. Jedzenie słodyczy w nadmiernej ilości nie służy nikomu, w szczególności przyszłej mamie. Czym są jednak argumenty zdrowotne i obawa o rosnącą wagę wobec zachcianek podczas ciąży? Poniższy przepis na odchudzone brownie to udana próba połączenia dbałości o zdrowie z nieposkromionym apetytem na czekoladę.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 246 kcal | Cholesterol: 121 mg |
Białko: 6,5 g | Błonnik: 1,1 g |
Węglowodany: 24,7 g | Żelazo: 1,5 mg |
Sacharoza: 12,6 g | Kwas foliowy: 33,8 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,4 | Jod: 6,5 µg |
Tłuszcz: 13,6 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki miodu
- 6 jajek
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy
- szczypta soli (opcjonalnie)
Składniki na polewę:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Rozpuszczamy czekoladę z miodem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Osobno miksujemy żółtka i białka.
- Utrzepane żółtka mieszamy z lekko ostudzoną masą czekoladową. Do mieszanki dodajemy skórkę pomarańczową i wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Delikatnie łączymy z masą czekoladową. Mieszamy tylko do połączenia składników.
- Wkładamy do rozgrzanego do 220’C piekarnika na 10 minut. Należy kontrolować jak szybko ciasto się ścina. Jeśli ciasto będzie w piekarniku zbyt długo, zrobi się z niego sucha gąbka, a nie wilgotne nasączone czekoladą brownie.
Źródła:
Oryginalny przepis pochodzi z książki “Rewolucja na talerzu”
Smacznego!