Odchudzone lekkie brownie – czekoladowo - pomarańczowa chwila zapomnienia - Pregna

Odchudzone lekkie brownie – czekoladowo - pomarańczowa chwila zapomnienia

Kobiety oczekujące potomstwa niejednokrotnie odczuwają zwiększoną potrzebę spożywania słodkich potraw. Jedzenie słodyczy w nadmiernej ilości nie służy nikomu, w szczególności przyszłej mamie. Czym są jednak argumenty zdrowotne i obawa o rosnącą wagę wobec zachcianek podczas ciąży? Poniższy przepis na odchudzone brownie to udana próba połączenia dbałości o zdrowie z nieposkromionym apetytem na czekoladę.

 

Odchudzone lekkie brownie – czekoladowo - pomarańczowa chwila zapomnienia

Kobiety oczekujące potomstwa niejednokrotnie odczuwają zwiększoną potrzebę spożywania słodkich potraw. Jedzenie słodyczy w nadmiernej ilości nie służy nikomu, w szczególności przyszłej mamie. Czym są jednak argumenty zdrowotne i obawa o rosnącą wagę wobec zachcianek podczas ciąży? Poniższy przepis na odchudzone brownie to udana próba połączenia dbałości o zdrowie z nieposkromionym apetytem na czekoladę.

 

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 246 kcalCholesterol: 121 mg
Białko: 6,5 gBłonnik: 1,1 g
Węglowodany: 24,7 gŻelazo: 1,5 mg
Sacharoza: 12,6 gKwas foliowy: 33,8 µg
Wymienniki węglowodanowe: 2,4Jod: 6,5 µg
Tłuszcz: 13,6 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 jajek
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy
  • szczypta soli (opcjonalnie)

 

Składniki na polewę:

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy czekoladę z miodem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Osobno miksujemy żółtka i białka.
  3. Utrzepane żółtka mieszamy z lekko ostudzoną masą czekoladową. Do mieszanki dodajemy skórkę pomarańczową i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  5. Delikatnie łączymy z masą czekoladową. Mieszamy tylko do połączenia składników.
  6. Wkładamy do rozgrzanego do 220’C piekarnika na 10 minut. Należy kontrolować jak szybko ciasto się ścina. Jeśli ciasto będzie w piekarniku zbyt długo, zrobi się z niego sucha gąbka, a nie wilgotne nasączone czekoladą brownie.

 


 

Źródła:

Oryginalny przepis pochodzi z książki “Rewolucja na talerzu”

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy