Omlet grecki
(1 porcja)
(1 porcja)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 429 kcal | Cholesterol: 449,3 mg |
Białko: 26,6 g | Błonnik: 3,9 g |
Węglowodany: 15,9 g | Żelazo: 5,6 mg |
Sacharoza: 0,2 g | Kwas foliowy: 145,2 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,3 | Jod: 12,6 µg |
Tłuszcz: 30,1 g | DHA: 0,1 g |
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka wody lub mleka
- pomidor malinowy
- 2 suszone pomidory
- łyżka oleju rzepakowego
- feta (40-50 g)
- bazylia świeża lub suszona
- szczypta słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami. Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku (odrzuć miąższ), fetę i suszone pomidory również pokrój w małą kostkę. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dodaj kawałki pomidorów i fety. Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz. Całość udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno