Omlet grecki - Pregna

Omlet grecki

(1 porcja)

Omlet grecki

(1 porcja)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 429 kcal Cholesterol:    449,3 mg
Białko:   26,6 g Błonnik:   3,9 g
Węglowodany:  15,9  g Żelazo:  5,6  mg
Sacharoza:  0,2  g Kwas foliowy:  145,2  µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,3 Jod:   12,6  µg
Tłuszcz:  30,1  g DHA:   0,1 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka wody lub mleka
  • pomidor malinowy
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka oleju rzepakowego
  • feta (40-50 g)
  • bazylia świeża lub suszona
  • szczypta słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami. Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku (odrzuć miąższ), fetę i suszone pomidory również pokrój w małą kostkę. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Dodaj kawałki pomidorów i fety. Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz. Całość udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!

 

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy