Omlet z fetą i papryką - Pregna

Omlet z fetą i papryką

(1 porcja)

Omlet z fetą i papryką

(1 porcja)

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna: 339 kcal Cholesterol:   460,1  mg
Białko:   24,0 g Błonnik:  2,2  g
Węglowodany:   8,9 g Żelazo:  3,4  mg
Sacharoza:  0,3  g Kwas foliowy:   129,9 µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,7 Jod:   34,4  µg
Tłuszcz:   23,4 g DHA:   0,1 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • pokrojonej w piórka lub kostkę
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka masła
  • 1/3 kostki pokruszonego sera feta light
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij w miseczce i rozkłóć widelcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wylej jajka i smaż pod przykryciem przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Na wierzch ułóż ser feta, a następnie cebulę, bazylię i paski papryki. Całość podsmaż pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty.
Smacznego!

 

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy