Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą
Czerwona soczewica należy do roślin strączkowych i w połączeniu z produktem zbożowym (makaronem) tworzy posiłek będący źródłem pełnowartościowego białka. Wynika to z tego, że aminokwasy nasion roślin strączkowych uzupełniają się z aminokwasami produktów zbożowych. Dodatkowo czerwona soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich soczewic. Jest szybka w przygotowaniu, nie trzeba jej moczyć, przed ugotowaniem należy ją przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
Czerwona soczewica należy do roślin strączkowych i w połączeniu z produktem zbożowym (makaronem) tworzy posiłek będący źródłem pełnowartościowego białka. Wynika to z tego, że aminokwasy nasion roślin strączkowych uzupełniają się z aminokwasami produktów zbożowych. Dodatkowo czerwona soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich soczewic. Jest szybka w przygotowaniu, nie trzeba jej moczyć, przed ugotowaniem należy ją przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 748 kcal | Cholesterol: 0 g |
Białko: 31,0 g | Błonnik: 22,9 g |
Węglowodany: 131,7 g | Żelazo: 10,8 mg |
Sacharoza: 2,9 g | Kwas foliowy: 178,8 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 10,9 | Jod: 15,5 µg |
Tłuszcz: 14,9 g | DHA: 0 g |
Składniki (na 2 porcje):
- Passata (przecier) pomidorowa: 400 g
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty: 200 g przed ugotowaniem)
- 1 cebula: (100g)
- Czerwona soczewica: (100 g suchych nasion)
- 2 marchewki: 90g
- 2 łyżki oliwy: 20g
- 4 ząbki czosnku: 20g
Sposób przygotowania:
- Soczewicę i makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij poszatkowaną cebulę.
- Marchew zetrzyj na tarce, dodaj razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dopraw i podsmaż.
- Połącz z passatą pomidorową i ugotowaną soczewicą,
- Podgrzej i wyłóż na ugotowany makaron.