Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą

Czerwona soczewica należy do roślin strączkowych i w połączeniu z produktem zbożowym (makaronem) tworzy posiłek będący źródłem pełnowartościowego białka. Wynika to z tego, że aminokwasy nasion roślin strączkowych uzupełniają się z aminokwasami produktów zbożowych. Dodatkowo czerwona soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich soczewic. Jest szybka w przygotowaniu, nie trzeba jej moczyć, przed ugotowaniem należy ją przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Pełnoziarniste spaghetti z soczewicą

Czerwona soczewica należy do roślin strączkowych i w połączeniu z produktem zbożowym (makaronem) tworzy posiłek będący źródłem pełnowartościowego białka. Wynika to z tego, że aminokwasy nasion roślin strączkowych uzupełniają się z aminokwasami produktów zbożowych. Dodatkowo czerwona soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich soczewic. Jest szybka w przygotowaniu, nie trzeba jej moczyć, przed ugotowaniem należy ją przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  748 kcal Cholesterol:   0 g
Białko:   31,0 g Błonnik:   22,9 g
Węglowodany:   131,7 g Żelazo:   10,8 mg
Sacharoza:   2,9 g Kwas foliowy:  178,8 µg
Wymienniki węglowodanowe:   10,9 Jod:    15,5 µg
Tłuszcz:   14,9 g DHA:   0 g

Składniki (na 2 porcje):

  • Passata (przecier) pomidorowa: 400 g
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty: 200 g przed ugotowaniem)
  • 1 cebula: (100g)
  • Czerwona soczewica: (100 g suchych nasion)
  • 2 marchewki: 90g
  • 2 łyżki oliwy: 20g
  • 4 ząbki czosnku: 20g

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę i makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij poszatkowaną cebulę.
  3. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  4. Dopraw i podsmaż.
  5. Połącz z passatą pomidorową i ugotowaną soczewicą,
  6. Podgrzej i wyłóż na ugotowany makaron.

Sprawdź pozostałe przepisy