Pieczona ryba (dorsz)
(2 porcje)
(2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 323 kcal | Cholesterol: 100 mg |
Białko: 36,7 g | Błonnik: 1,4 g |
Węglowodany: 7,6 g | Żelazo: 1,5 mg |
Sacharoza: 0,2 g | Kwas foliowy: 30,0 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 0,6 | Jod: 221,6 µg |
Tłuszcz: 16,5 g | DHA: 0,2 g |
Składniki:
- 4 średniej wielkości filety z chudej ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk)
- mieszanka ziół świeżych i suszonych (bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn)
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5-6 plasterków cytryny)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól. Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym. Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy. Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno