Pieczona ryba (dorsz) - Pregna

Pieczona ryba (dorsz)

(2 porcje)

Pieczona ryba (dorsz)

(2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 323 kcal Cholesterol:   100  mg
Białko:   36,7 g Błonnik:  1,4  g
Węglowodany:   7,6 g Żelazo:  1,5  mg
Sacharoza:   0,2 g Kwas foliowy:  30,0 µg
Wymienniki węglowodanowe:   0,6 Jod:    221,6 µg
Tłuszcz:   16,5 g DHA:   0,2 g

Składniki:

  • 4 średniej wielkości filety z chudej ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk)
  • mieszanka ziół świeżych i suszonych (bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5-6 plasterków cytryny)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól. Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym. Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy. Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

 

 

Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno

Sprawdź pozostałe przepisy