Pieczone placki z cukinii
Wartości odżywcze w 1 porcji (4 plackach)
Wartość energetyczna: 218 kcal | Cholesterol: 100,8 mg |
Białko: 10,4 g | Błonnik: 5,3 g |
Węglowodany: 27,1 g | Żelazo: 3,1 mg |
Sacharoza: 2,6 g | Kwas foliowy: 177,5 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,1 | Jod: 15,7 µg |
Tłuszcz: 8,6 g | DHA: 0 g |
Składniki (na ok. 16 placuszków, 1 porcja to 4 sztuki):
- Cukinia: 1 kg
- 2 jajka: 112 g
- 1 cebula: 100 g
- 2 marchewki: 90 g
- 6 łyżek mąki orkiszowej: 90 g
- 2 łyżki oliwy: 20 g
- 3 łyżeczki natki pietruszki: 18 g
- Sól
- Pieprz
- Papryka mielona słodka
Sposób przygotowania:
Z przepisu wychodzi około 16 placuszków. 1 porcja to 4 sztuki
- Cukinie zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na ok. 15 minut.
- Zetrzyj marchew i cebulę.
- Do startych warzyw dodaj pietruszkę i jaja oraz bardzo dokładnie odciśniętą z soku cukinię.
- Dopraw do smaku i wymieszaj z mąką.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj ok. 1,5 łyżki ciasta na placek
- Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.