Pieczony łosoś z brokułami
(2 porcje)
(2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 449 kcal | Cholesterol: 105 mg |
Białko: 38,3 g | Błonnik: 7,5 g |
Węglowodany: 18,1 g | Żelazo: 4,3 mg |
Sacharoza: 1,1 g | Kwas foliowy: 348,5 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,3 | Jod: 115,8 µg |
Tłuszcz: 26,6 g | DHA: 3,2 g |
Składniki:
- filety z łososia – 300 g (ze skórą lub bez)
- 1 mała główka brokuła (lub 1/2 dużej)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 cytryny pokrojonej na cząstki (wraz ze skórą)
- 2 łyżki posiekanej cebuli dymki i/lub grubego szczypioru
- łyżka sosu sojowego
- oliwa
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180-190ºC. Filety delikatnie oprósz solą i białym pieprzem. Podziel brokuł na części i opłucz wodą. Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmaruj cienko oliwą. Ułóż w nim filety z ryby, cząstki brokuła, kawałki cytryny i posyp połową dymki/szczypioru. Całość polej sokiem z cytryny i skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij, skrop sosem sojowym i ponownie zapiecz przez 10 min. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Smacznego!
Przygotowanie: Dietetyk dyplomowany Beata Jachno