Pregna Przepis na sałatkę w 3 wersjach
W ciąży nie chodzi o to by jeść za dwoje, ale dla dwojga. Warto sięgać po lekkostrawne sałatki, które nie tylko zabierają dużo czasu w przygotowaniu, ale i mają wiele wartościowych składników. Ponadto, bardzo łatwo je spakować w pudełko i wziąć ze sobą do pracy, na piknik lub do parku.
W ciąży nie chodzi o to by jeść za dwoje, ale dla dwojga. Warto sięgać po lekkostrawne sałatki, które nie tylko zabierają dużo czasu w przygotowaniu, ale i mają wiele wartościowych składników. Ponadto, bardzo łatwo je spakować w pudełko i wziąć ze sobą do pracy, na piknik lub do parku.
Szybka sałatka wegetariańska
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość energetyczna: 415 kcal | Cholesterol: 33,2 mg |
Białko: 15 g | Błonnik: 6,9 g |
Węglowodany: 22,9 g | Żelazo: 3,2 mg |
Sacharoza: 0,3 g | Kwas foliowy: 187,3 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,6 | Jod: 29,3 µg |
Tłuszcz: 31,1 g | DHA: 0,0 g |
Składniki na sałatkę:
- mieszanka sałat (najlepiej zawierająca szpinak)
- kilka kuleczek sera mozzarella
- połowa awokado
- pół papryki
- pomidorki koktajlowe
- pół ogórka świeżego
Składniki na dressing
- wyciśnięty przez praskę czosnek
- kilka kropel cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Na talerzu rozłóż mieszankę sałat. W miedzy czasie obierz awokado – połowę pokrój w plasterki, a drugą (tą z pestką) schowaj do lodówki. Paprykę poszatkuj w słupki. Mozarelle odsącz z zalewy i odłóż pożądaną ilość. Wszystkie warzywa oraz ser ułóż na wcześniej przygotowanej bazie z mieszanki sałat. Całość polej dressingiem – wcześniej dokładnie wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiku.
Błyskawiczna sałatka dla entuzjastek owoców morza
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość energetyczna: 340 kcal | Cholesterol: 138,6 mg |
Białko: 25,8 g | Błonnik: 3,4 g |
Węglowodany: 13,1 g | Żelazo: 2,5 mg |
Sacharoza: 0,2 g | Kwas foliowy: 100,8 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,0 | Jod: 7,6 µg |
Tłuszcz: 21,0 g | DHA: 0,1 g |
Składniki na sałatkę:
- rukola
- smażone krewetki
- czosnek
- pietruszka
- pomidorki koktajlowe
- parmezan
- prażone pestki słonecznika
Składniki na dressing:
- możesz sałatkę delikatnie polać małą ilością oliwy z oliwek
- na której smażyłaś krewetki z przyprawami lub skropić całość jedynie kilkoma kroplami z cytryny
Sposób przygotowania:
Na patelni, na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, podsmaż przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, dodaj krewetki, a na koniec pietruszkę. Dopraw krewetki solą, pieprzem i ostrą papryką (jeśli lubisz). Usmażone krewetki rozłóż na wcześniej przygotowanych liściach rukoli. Całość udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Całość posyp świeżo startym parmezanem oraz pestkami słonecznika. Na koniec możesz skropić sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub odrobiną sosu powstałego po smażeniu krewetek.
Lekko orientalna sałatka dla mięsożerców
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość energetyczna: 496 kcal | Cholesterol: 58 mg |
Białko: 24,5 g | Błonnik: 4,2 g |
Węglowodany: 30,4 g | Żelazo: 2,2 mg |
Sacharoza: 6,5 g | Kwas foliowy: 99,8 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,6 | Jod: 27,7 µg |
Tłuszcz: 31,9 g | DHA: 0,0 g |
Składniki na sałatkę:
- szpinak
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- kilka plastrów ananasa
- pomidorki koktajlowe
Składniki na dressing
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- kilka kropel limonki
- pół łyżeczki tartego korzenia imbiru
- miód
Wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku i odstaw na czas przygotowania sałatki.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w podłużne paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż czosnek i dorzuć pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dopraw je wedle uznania – solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na talerzu rozłóż garść szpinaku, na niej rozłóż pokrojonego w kostkę ananasa, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kurczaka. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!