Pregna Przepis na sałatkę w 3 wersjach - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Pregna Przepis na sałatkę w 3 wersjach

W ciąży nie chodzi o to by jeść za dwoje, ale dla dwojga. Warto sięgać po lekkostrawne sałatki, które nie tylko zabierają dużo czasu w przygotowaniu, ale i mają wiele wartościowych składników. Ponadto, bardzo łatwo je spakować w pudełko i wziąć ze sobą do pracy, na piknik lub do parku.

Pregna Przepis na sałatkę w 3 wersjach

W ciąży nie chodzi o to by jeść za dwoje, ale dla dwojga. Warto sięgać po lekkostrawne sałatki, które nie tylko zabierają dużo czasu w przygotowaniu, ale i mają wiele wartościowych składników. Ponadto, bardzo łatwo je spakować w pudełko i wziąć ze sobą do pracy, na piknik lub do parku.

Szybka sałatka wegetariańska

Wartości odżywcze w 1 porcji

Wartość energetyczna: 415 kcal Cholesterol:    33,2 mg
Białko:   15 g Błonnik:   6,9 g
Węglowodany:   22,9 g Żelazo:   3,2 mg
Sacharoza:   0,3 g Kwas foliowy:   187,3 µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,6 Jod:    29,3 µg
Tłuszcz:   31,1 g DHA:   0,0 g

Składniki na sałatkę:

  • mieszanka sałat (najlepiej zawierająca szpinak)
  • kilka kuleczek sera mozzarella
  • połowa awokado
  • pół papryki
  • pomidorki koktajlowe
  • pół ogórka świeżego

 

Składniki na dressing

  • wyciśnięty przez praskę czosnek
  • kilka kropel cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozłóż mieszankę sałat. W miedzy czasie obierz awokado – połowę pokrój w plasterki, a drugą (tą z pestką) schowaj do lodówki. Paprykę poszatkuj w słupki. Mozarelle odsącz z zalewy i odłóż pożądaną ilość. Wszystkie warzywa oraz ser ułóż na wcześniej przygotowanej bazie z mieszanki sałat. Całość polej dressingiem – wcześniej dokładnie wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiku.

Błyskawiczna sałatka dla entuzjastek owoców morza

Wartości odżywcze w 1 porcji

Wartość energetyczna: 340 kcal Cholesterol:   138,6 mg
Białko:   25,8 g Błonnik:   3,4 g
Węglowodany:   13,1 g Żelazo:   2,5 mg
Sacharoza:   0,2 g Kwas foliowy:   100,8 µg
Wymienniki węglowodanowe:  1,0 Jod:    7,6 µg
Tłuszcz:   21,0 g DHA:   0,1 g

Składniki na sałatkę:

  • rukola
  • smażone krewetki
  • czosnek
  • pietruszka
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • prażone pestki słonecznika

 

Składniki na dressing:

  • możesz sałatkę delikatnie polać małą ilością oliwy z oliwek
  • na której smażyłaś krewetki z przyprawami lub skropić całość jedynie kilkoma kroplami z cytryny

Sposób przygotowania:

Na patelni, na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, podsmaż przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, dodaj krewetki, a na koniec pietruszkę. Dopraw krewetki solą, pieprzem i ostrą papryką (jeśli lubisz). Usmażone krewetki rozłóż na wcześniej przygotowanych liściach rukoli. Całość udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Całość posyp świeżo startym parmezanem oraz pestkami słonecznika. Na koniec możesz skropić sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub odrobiną sosu powstałego po smażeniu krewetek.

Lekko orientalna sałatka dla mięsożerców

Wartości odżywcze w 1 porcji

Wartość energetyczna: 496 kcal Cholesterol:    58 mg
Białko:   24,5 g Błonnik:   4,2 g
Węglowodany:   30,4 g Żelazo:   2,2 mg
Sacharoza:   6,5 g Kwas foliowy:   99,8 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,6 Jod:    27,7 µg
Tłuszcz:   31,9 g DHA:   0,0 g

Składniki na sałatkę:

  • szpinak
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • kilka plastrów ananasa
  • pomidorki koktajlowe

 

Składniki na dressing

  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • kilka kropel limonki
  • pół łyżeczki tartego korzenia imbiru
  • miód

 

Wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku i odstaw na czas przygotowania sałatki.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój w podłużne paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż czosnek i dorzuć pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dopraw je wedle uznania – solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na talerzu rozłóż garść szpinaku, na niej rozłóż pokrojonego w kostkę ananasa, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kurczaka. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy