Przepis na zdrową lasagne
(przepis na 4 porcje: 250 g makaronu przed ugotowaniem, pozostałe składniki w ilościach podanych na stronie)
(przepis na 4 porcje: 250 g makaronu przed ugotowaniem, pozostałe składniki w ilościach podanych na stronie)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 545 kcal | Cholesterol: 51,7 mg |
Białko: 25,8 g | Błonnik: 8,2 g |
Węglowodany: 62,5 g | Żelazo: 5,5 mg |
Sacharoza: 5,5 g | Kwas foliowy: 210,6 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 5,8 | Jod: 13,0 µg |
Tłuszcz: 22,6 g | DHA: 0,0 g |
Składniki:
- Makaron do lasagne (postaraj się kupić taki, którego nie będziesz musiała gotować przed włożeniem do piekarnika)
- Mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 150g pieczarek pokrojonych w plasterki
- Opakowanie sera ricotta
- Opakowanie sera mozarella
- Paczka szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj pieczarki. Jak pieczarki będą już zarumienione, dodaj dwie puszki krojonych pomidorów. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, dopraw sos przyprawami – solą, pieprzem, bazylią, oregano i połową łyżeczki cukru.
- W garnku na łyżce oliwy podsmaż czosnek, wrzuć umyty dokładnie szpinak. Całość podlej ⅓ szklanki wody i gotuj tak długo aż woda odparuje. Pozostaw szpinak do ostygnięcia i wymieszaj z serem ricotta oraz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Naczynie o wymiarach 23 cm na 33 cm posmaruj oliwą z oliwek. Połóż pierwsze płaty makaronu i zalej je sosem pomidorowym.
- Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, a na nią szpinak zmieszany z ricottą. Przykryj makaronem, zalej ostatnią warstwą pomidorów. A sam szczyt udekoruj poszarpaną mozarellą.
- Lasagne wstaw do rozgrzanego do 180’C piekarnika i piecz do momentu, aż zacznie bulgotać, czyli około 30 minut.
- Gotową lasagne możesz posypać parmezanem i gotowe!