Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Przepis na zdrową lasagne

(przepis na 4 porcje: 250 g makaronu przed ugotowaniem, pozostałe składniki w ilościach podanych na stronie)

Przepis na zdrową lasagne

(przepis na 4 porcje: 250 g makaronu przed ugotowaniem, pozostałe składniki w ilościach podanych na stronie)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 545 kcalCholesterol: 51,7 mg
Białko: 25,8 gBłonnik: 8,2 g
Węglowodany: 62,5 gŻelazo: 5,5 mg
Sacharoza: 5,5 gKwas foliowy: 210,6 µg
Wymienniki węglowodanowe: 5,8Jod: 13,0 µg
Tłuszcz: 22,6 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • Makaron do lasagne (postaraj się kupić taki, którego nie będziesz musiała gotować przed włożeniem do piekarnika)
  • Mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 150g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • Opakowanie sera ricotta
  • Opakowanie sera mozarella
  • Paczka szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj pieczarki. Jak pieczarki będą już zarumienione, dodaj dwie puszki krojonych pomidorów. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, dopraw sos przyprawami – solą, pieprzem, bazylią, oregano i połową łyżeczki cukru.
  2. W garnku na łyżce oliwy podsmaż czosnek, wrzuć umyty dokładnie szpinak. Całość podlej ⅓ szklanki wody i gotuj tak długo aż woda odparuje. Pozostaw szpinak do ostygnięcia i wymieszaj z serem ricotta oraz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  3. Naczynie o wymiarach 23 cm na 33 cm posmaruj oliwą z oliwek. Połóż pierwsze płaty makaronu i zalej je sosem pomidorowym.
  4. Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, a na nią szpinak zmieszany z ricottą. Przykryj makaronem, zalej ostatnią warstwą pomidorów. A sam szczyt udekoruj poszarpaną mozarellą.
  5. Lasagne wstaw do rozgrzanego do 180’C piekarnika i piecz do momentu, aż zacznie bulgotać, czyli około 30 minut.
  6. Gotową lasagne możesz posypać parmezanem i gotowe!

Sprawdź pozostałe przepisy