Sałatka śledziowa z domowym majonezem
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 424 kcal | Cholesterol: 275,1 mg |
Białko: 36,1 g | Błonnik: 4,6 g |
Węglowodany: 22,5 g | Żelazo: 3,7 mg |
Sacharoza: 2,7 g | Kwas foliowy: 64,4 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,8 | Jod: 6,8 µg |
Tłuszcz: 21,9 g | DHA: 0,9 g |
Składniki (na 4 porcje):
- Filety śledziowe: 400 g
- 4 jajka: 224 g
- 4 ogórki kiszone: 240 g
- 1 opakowanie serka chudego homogenizowanego: 200 g
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej: 170 g
- 1 mała puszka groszku zielonego: 170 g
- 1 łyżeczka musztardy: 10 g
- 1 łyżka octu: 6 g
- Sól
- Pieprz
- Gorczyca
Sposób przygotowania:
Domowy majonez:
- Ugotuj jajka i 1 przeznacz na majonez.
- Do serka dodaj obrane, ciepłe jajko, musztardę, ocet oraz przyprawy.
- Dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka.
Śledzie:
- Filety namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Odciśnij śledzie z wody i pokrój je, np. w kostkę.
- Wymieszaj śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą oraz groszkiem.
- Podawaj z domowym majonezem.