Sałatka śledziowa z domowym majonezem - Pregna

Sałatka śledziowa z domowym majonezem

Sałatka śledziowa z domowym majonezem

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  424 kcal Cholesterol:   275,1 mg
Białko:   36,1 g Błonnik:   4,6 g
Węglowodany:   22,5 g Żelazo:   3,7 mg
Sacharoza:   2,7 g Kwas foliowy:  64,4 µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,8 Jod:    6,8 µg
Tłuszcz:   21,9 g DHA:   0,9 g

Składniki (na 4 porcje):

  • Filety śledziowe: 400 g
  • 4 jajka: 224 g
  • 4 ogórki kiszone: 240 g
  • 1 opakowanie serka chudego homogenizowanego: 200 g
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej: 170 g
  • 1 mała puszka groszku zielonego: 170 g
  • 1 łyżeczka musztardy: 10 g
  • 1 łyżka octu: 6 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Gorczyca

Sposób przygotowania:

Domowy majonez:

  1. Ugotuj jajka i 1 przeznacz na majonez.
  2. Do serka dodaj obrane, ciepłe jajko, musztardę, ocet oraz przyprawy.
  3. Dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka.

 

Śledzie:

  1. Filety namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Jajka ugotuj na twardo.
  3. Odciśnij śledzie z wody i pokrój je, np. w kostkę.
  4. Wymieszaj śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą oraz groszkiem.
  5. Podawaj z domowym majonezem.

Sprawdź pozostałe przepisy