Sałatka w dwóch wariantach
Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!
Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!
Wariant 1 (przepis na 2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
-
Wartość energetyczna: 536 kcal Cholesterol: 60,1 mg Białko: 24,1 g Błonnik: 8,3 g Węglowodany: 43,8 g Żelazo: 4,6 mg Sacharoza: 12,4 g Kwas foliowy: 209,4 µg Wymienniki węglowodanowe: 3,4 Jod: 5,6 µg Tłuszcz: 31,1 g DHA: 0,0 g
Wariant 1 składniki:
- dwie garści ciecierzycy (do ugotowania lub w puszce),
- 1 burak,
- pół opakowania jarmużu
- pół kostki sera typu „feta” (pasteryzowanego)
- pół mango,
- kiełki słonecznika,
- 1 świeży ogórek,
- pół kostki wędzonego tofu
- kawałek dyni piżmowej
Składniki na sos:
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- miód
- pieprz
- musztarda
Sposób przygotowania:
Dynię i buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut do uzyskania miękkości. Cieciorkę, jarmuż oraz kiełki słonecznika przepłucz i wsyp do miski. Dodaj gotową dynię i buraka. Ogórka i mango obierz, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Tofu oraz ser typu „feta” pokrój w kostkę i także umieść w misce. Wsyp odrobinę pieprzu dla smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Przygotuj sos: wyciśnij pół cytryny, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i odrobinę pieprzu. Całość wymieszaj i podawaj z sałatką.
Wariant 2 (przepis na 2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 510 kcal | Cholesterol: 54,1 mg |
Białko: 28,0 g | Błonnik: 8,3 g |
Węglowodany: 32,1 g | Żelazo: 4,0 mg |
Sacharoza: 3,9 g | Kwas foliowy: 221,2 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,3 | Jod: 24,3 µg |
Tłuszcz: 31,7 g | DHA: 0,0 g |
Wariant 2 składniki:
- dwie garści soczewicy (do ugotowania lub w puszce),
- 1 burak,
- pół opakowania sałaty
- garść orzechów włoskich,
- 1 papryka czerwona,
- kiełki fasoli,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pomidor,
- ser żółty w kostce
Składniki na sos:
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- pieprz
- ząbek czosnku
Buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut, do uzyskania miękkości. Przygotowaną soczewicę dodaj do miski z umytą sałatą oraz kiełkami. Orzechy rozdrobnij i dołącz do pozostałych składników w naczyniu. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuwając pestki i dodaj do mieszanki. Ogórka obierz i pokrój w plastry. Paprykę umyj i drobno posiekaj. Ser żółty w kostce pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich odrobinę pieprzu. Przygotuj sos: do jogurtu wyciśnij cytrynę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp odrobinę pieprzu. Wlej sos do sałatki i całość wymieszaj.
Smacznego!