Sałatka w dwóch wariantach - Pregna

Sałatka w dwóch wariantach

Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!

Sałatka w dwóch wariantach

Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!

Wariant 1 (przepis na 2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 536 kcal Cholesterol:   60,1  mg
    Białko:   24,1 g Błonnik:   8,3 g
    Węglowodany:   43,8 g Żelazo:   4,6 mg
    Sacharoza:   12,4 g Kwas foliowy:   209,4 µg
    Wymienniki węglowodanowe:   3,4 Jod:    5,6 µg
    Tłuszcz:   31,1 g DHA:   0,0 g

Wariant 1 składniki:

  • dwie garści ciecierzycy (do ugotowania lub w puszce),
  • 1 burak,
  • pół opakowania jarmużu
  • pół kostki sera typu „feta” (pasteryzowanego)
  • pół mango,
  • kiełki słonecznika,
  • 1 świeży ogórek,
  • pół kostki wędzonego tofu
  • kawałek dyni piżmowej

Składniki na sos:

  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • pieprz
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Dynię i buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut do uzyskania miękkości. Cieciorkę, jarmuż oraz kiełki słonecznika przepłucz i wsyp do miski. Dodaj gotową dynię i buraka. Ogórka i mango obierz, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Tofu oraz ser typu „feta” pokrój w kostkę i także umieść w misce. Wsyp odrobinę pieprzu dla smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Przygotuj sos: wyciśnij pół cytryny, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i odrobinę pieprzu. Całość wymieszaj i podawaj z sałatką.

Wariant 2 (przepis na 2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 510 kcal Cholesterol:    54,1 mg
Białko:   28,0 g Błonnik:   8,3 g
Węglowodany:   32,1 g Żelazo:   4,0 mg
Sacharoza:   3,9 g Kwas foliowy:   221,2 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,3 Jod:    24,3 µg
Tłuszcz:  31,7  g DHA:   0,0 g

Wariant 2 składniki:

  • dwie garści soczewicy (do ugotowania lub w puszce),
  • 1 burak,
  • pół opakowania sałaty
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 papryka czerwona,
  • kiełki fasoli,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 pomidor,
  • ser żółty w kostce

Składniki na sos:

  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut, do uzyskania miękkości. Przygotowaną soczewicę dodaj do miski z umytą sałatą oraz kiełkami. Orzechy rozdrobnij i dołącz do pozostałych składników w naczyniu. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuwając pestki i dodaj do mieszanki. Ogórka obierz i pokrój w plastry. Paprykę umyj i drobno posiekaj. Ser żółty w kostce pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich odrobinę pieprzu. Przygotuj sos: do jogurtu wyciśnij cytrynę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp odrobinę pieprzu. Wlej sos do sałatki i całość wymieszaj.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy