Sałatka w dwóch wariantach
Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!
![Sałatka w dwóch wariantach Sałatka w dwóch wariantach](https://pregna.com.pl/wp-content/uploads/2020/11/salatka-w-dwuch-wariantach.jpg)
Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!
Wariant 1 (przepis na 2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
-
Wartość energetyczna: 536 kcal Cholesterol: 60,1 mg Białko: 24,1 g Błonnik: 8,3 g Węglowodany: 43,8 g Żelazo: 4,6 mg Sacharoza: 12,4 g Kwas foliowy: 209,4 µg Wymienniki węglowodanowe: 3,4 Jod: 5,6 µg Tłuszcz: 31,1 g DHA: 0,0 g
Wariant 1 składniki:
- dwie garści ciecierzycy (do ugotowania lub w puszce),
- 1 burak,
- pół opakowania jarmużu
- pół kostki sera typu „feta” (pasteryzowanego)
- pół mango,
- kiełki słonecznika,
- 1 świeży ogórek,
- pół kostki wędzonego tofu
- kawałek dyni piżmowej
Składniki na sos:
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- miód
- pieprz
- musztarda
Sposób przygotowania:
Dynię i buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut do uzyskania miękkości. Cieciorkę, jarmuż oraz kiełki słonecznika przepłucz i wsyp do miski. Dodaj gotową dynię i buraka. Ogórka i mango obierz, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Tofu oraz ser typu „feta” pokrój w kostkę i także umieść w misce. Wsyp odrobinę pieprzu dla smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Przygotuj sos: wyciśnij pół cytryny, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i odrobinę pieprzu. Całość wymieszaj i podawaj z sałatką.
Wariant 2 (przepis na 2 porcje)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 510 kcal | Cholesterol: 54,1 mg |
Białko: 28,0 g | Błonnik: 8,3 g |
Węglowodany: 32,1 g | Żelazo: 4,0 mg |
Sacharoza: 3,9 g | Kwas foliowy: 221,2 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,3 | Jod: 24,3 µg |
Tłuszcz: 31,7 g | DHA: 0,0 g |
Wariant 2 składniki:
- dwie garści soczewicy (do ugotowania lub w puszce),
- 1 burak,
- pół opakowania sałaty
- garść orzechów włoskich,
- 1 papryka czerwona,
- kiełki fasoli,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pomidor,
- ser żółty w kostce
Składniki na sos:
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- pieprz
- ząbek czosnku
Buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut, do uzyskania miękkości. Przygotowaną soczewicę dodaj do miski z umytą sałatą oraz kiełkami. Orzechy rozdrobnij i dołącz do pozostałych składników w naczyniu. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuwając pestki i dodaj do mieszanki. Ogórka obierz i pokrój w plastry. Paprykę umyj i drobno posiekaj. Ser żółty w kostce pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich odrobinę pieprzu. Przygotuj sos: do jogurtu wyciśnij cytrynę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp odrobinę pieprzu. Wlej sos do sałatki i całość wymieszaj.
Smacznego!