Sałatka w dwóch wariantach - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Sałatka w dwóch wariantach

Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!

Sałatka w dwóch wariantach

Jeżeli masz ochotę na danie, które jest prawdziwą bombą witaminową, choć nie zawiera mięsa, koniecznie sprawdź nasz przepis!

Wariant 1 (przepis na 2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 536 kcal Cholesterol:   60,1  mg
    Białko:   24,1 g Błonnik:   8,3 g
    Węglowodany:   43,8 g Żelazo:   4,6 mg
    Sacharoza:   12,4 g Kwas foliowy:   209,4 µg
    Wymienniki węglowodanowe:   3,4 Jod:    5,6 µg
    Tłuszcz:   31,1 g DHA:   0,0 g

Wariant 1 składniki:

  • dwie garści ciecierzycy (do ugotowania lub w puszce),
  • 1 burak,
  • pół opakowania jarmużu
  • pół kostki sera typu „feta” (pasteryzowanego)
  • pół mango,
  • kiełki słonecznika,
  • 1 świeży ogórek,
  • pół kostki wędzonego tofu
  • kawałek dyni piżmowej

Składniki na sos:

  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • pieprz
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Dynię i buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut do uzyskania miękkości. Cieciorkę, jarmuż oraz kiełki słonecznika przepłucz i wsyp do miski. Dodaj gotową dynię i buraka. Ogórka i mango obierz, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Tofu oraz ser typu „feta” pokrój w kostkę i także umieść w misce. Wsyp odrobinę pieprzu dla smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Przygotuj sos: wyciśnij pół cytryny, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i odrobinę pieprzu. Całość wymieszaj i podawaj z sałatką.

Wariant 2 (przepis na 2 porcje)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 510 kcal Cholesterol:    54,1 mg
Białko:   28,0 g Błonnik:   8,3 g
Węglowodany:   32,1 g Żelazo:   4,0 mg
Sacharoza:   3,9 g Kwas foliowy:   221,2 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,3 Jod:    24,3 µg
Tłuszcz:  31,7  g DHA:   0,0 g

Wariant 2 składniki:

  • dwie garści soczewicy (do ugotowania lub w puszce),
  • 1 burak,
  • pół opakowania sałaty
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 papryka czerwona,
  • kiełki fasoli,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 pomidor,
  • ser żółty w kostce

Składniki na sos:

  • pół cytryny
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Buraka obierz, umyj, pokrój w kostkę, a następnie wstaw do piekarnika (180º) i piecz przez około 45 minut, do uzyskania miękkości. Przygotowaną soczewicę dodaj do miski z umytą sałatą oraz kiełkami. Orzechy rozdrobnij i dołącz do pozostałych składników w naczyniu. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w kostkę, usuwając pestki i dodaj do mieszanki. Ogórka obierz i pokrój w plastry. Paprykę umyj i drobno posiekaj. Ser żółty w kostce pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich odrobinę pieprzu. Przygotuj sos: do jogurtu wyciśnij cytrynę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp odrobinę pieprzu. Wlej sos do sałatki i całość wymieszaj.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy