Sałatka z burakami
Buraki są bardzo wartościowym warzywem, jednak ich ugotowanie czy upieczenie zajmuje sporo czasu. Dlatego jeśli zależy Ci na szybszym przygotowaniu tej sałatki śmiało możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępnych w większości sklepów. Mają dobry skład, dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć.
Buraki są bardzo wartościowym warzywem, jednak ich ugotowanie czy upieczenie zajmuje sporo czasu. Dlatego jeśli zależy Ci na szybszym przygotowaniu tej sałatki śmiało możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępnych w większości sklepów. Mają dobry skład, dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 334 kcal | Cholesterol: 44,5 mg |
Białko: 15,0 g | Błonnik: 4,9 g |
Węglowodany: 19,8 g | Żelazo: 3,1 mg |
Sacharoza: 7,1 g | Kwas foliowy: 123,5 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 1,5 | Jod: 0,6 µg |
Tłuszcz: 22,9 g | DHA: 0 g |
Składniki (na 2 porcje):
- 2 ugotowane buraki: ok. 240 g
- 10 pomidorów koktajlowych: 200 g
- Feta: 100 g
- 4 garście rukoli: 40 g
- 2 łyżki oliwy: 20 g
- 2 łyżki nasion słonecznika: 20 g
- 2 łyżeczki octu balsamicznego: 6 g
- 1 ząbek czosnku: 5 g
Sposób przygotowania:
- Ugotowane buraki pokrój w cienkie plastry.
- W dużej misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i starty czosnek.
- Wymieszaj marynatę z burakami. Odstaw na minimum 2h.
- Na talerzu ułóż rukolę, na nią poukładaj plasterki buraków, pokrojone pomidorki koktajlowe.
- Posyp drobno pokruszoną fetą i nasionami słonecznika.