Sałatka z burakami - Pregna

Sałatka z burakami

Buraki są bardzo wartościowym warzywem, jednak ich ugotowanie czy upieczenie zajmuje sporo czasu. Dlatego jeśli zależy Ci na szybszym przygotowaniu tej sałatki śmiało możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępnych w większości sklepów. Mają dobry skład, dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć.

Sałatka z burakami

Buraki są bardzo wartościowym warzywem, jednak ich ugotowanie czy upieczenie zajmuje sporo czasu. Dlatego jeśli zależy Ci na szybszym przygotowaniu tej sałatki śmiało możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępnych w większości sklepów. Mają dobry skład, dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  334 kcal Cholesterol:   44,5 mg
Białko:   15,0 g Błonnik:   4,9 g
Węglowodany:   19,8 g Żelazo:   3,1 mg
Sacharoza:   7,1 g Kwas foliowy:  123,5 µg
Wymienniki węglowodanowe:   1,5 Jod:    0,6 µg
Tłuszcz:   22,9 g DHA:   0 g

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 ugotowane buraki: ok. 240 g
  • 10 pomidorów koktajlowych: 200 g
  • Feta: 100 g
  • 4 garście rukoli: 40 g
  • 2 łyżki oliwy: 20 g
  • 2 łyżki nasion słonecznika: 20 g
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego: 6 g
  • 1 ząbek czosnku: 5 g

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane buraki pokrój w cienkie plastry.
  2. W dużej misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i starty czosnek.
  3. Wymieszaj marynatę z burakami. Odstaw na minimum 2h.
  4. Na talerzu ułóż rukolę, na nią poukładaj plasterki buraków, pokrojone pomidorki koktajlowe.
  5. Posyp drobno pokruszoną fetą i nasionami słonecznika.

Sprawdź pozostałe przepisy