Szybkie śniadanie dla przyszłej mamy w trzech krokach
Przed wyjściem z domu każda minuta jest na wagę złota i nic dziwnego, że wolisz nie tracić czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Jednocześnie nie chcesz iść na kompromis i sięgać po nie najzdrowszego tosta z serem.
Prosta i szybka owsianka jest rozwiązaniem na Twoje dylematy. Zmieniając dodatki codziennie możesz przeżywać nowe doznania smakowe.
Przed wyjściem z domu każda minuta jest na wagę złota i nic dziwnego, że wolisz nie tracić czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Jednocześnie nie chcesz iść na kompromis i sięgać po nie najzdrowszego tosta z serem.
Prosta i szybka owsianka jest rozwiązaniem na Twoje dylematy. Zmieniając dodatki codziennie możesz przeżywać nowe doznania smakowe.
Krok 1: Wybierz składniki na bazę Twojego śniadania
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 487 kcal | Cholesterol: 19,5 mg |
Białko: 15,3 g | Błonnik: 7,5 g |
Węglowodany: 64,6 g | Żelazo: 2,8 mg |
Sacharoza: 3,2 g | Kwas foliowy: 79,7 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 5,7 | Jod: 6,1 µg |
Tłuszcz: 20,1 g | DHA: 0,0 g |
Składniki (przepis na 1 porcję):
- 150 g- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 50 g- 5 łyżek płatków owsianych
- 130 g- 1 gruszka
- 20 g- 5 sztuk orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Pięć łyżek płatków owsianych lub płatków jaglanych zalej gorącą wodą.
Krok 2: Wybierz składniki “mokre” Twojego śniadania
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 457 kcal | Cholesterol: 19,5 mg |
Białko: 13,2 g | Błonnik: 8,2 g |
Węglowodany: 73 g | Żelazo: 1,2 mg |
Sacharoza: 4,1 g | Kwas foliowy: 34,1 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 6,4 | Jod: 2,7 µg |
Tłuszcz: 14,2 g | DHA: 0,0 g |
Składniki (przepis na 1 porcję):
- 150 g- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 50 g- 5 łyżek płatków jaglanych
- 150 g- 1 jabłko
- 15 g- 1 łyżka migdałów
- 2,5 g- 0,5 łyżeczki cynamon
Sposób przygotowania:
Kiedy płatki już napęcznieją zalej je mlekiem, jeśli lubisz lub gęstym jogurtem.
Krok 3: Wybierz składniki “suche” Twojego śniadania
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 637 kcal | Cholesterol: 20 mg |
Białko: 23,1 g | Błonnik: 11,0 g |
Węglowodany: 89 g | Żelazo: 3,7 mg |
Sacharoza: 17,9 g | Kwas foliowy: 126 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 7,6 | Jod: 15,6 µg |
Tłuszcz: 24,6 g | DHA: 0,0 g |
Składniki (przepis na 1 porcję):
- 250 g- 1 szklanka mleka 2,0% tłuszczu
- 50 g- 5 łyżek płatków owsianych
- 120 g- 1 banan
- 60 g- 1 garść malin
- 30 g- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Wariant I – płatki i jogurt udekoruj pokrojoną w kostkę gruszką i udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
- Wariant II – na wcześniej przygotowaną bazę połóż pokrojone w kostkę jabłko i posiekane migdały. Całość możesz posypać cynamonem.
- Wariant III – jeszcze ciepłą bazę wymieszaj z łyżką masła orzechowego. Po dokładnym połączeniu się składników dodaj pokrojonego banana i garść malin.