Szybkie śniadanie dla przyszłej mamy w trzech krokach - Pregna

Szybkie śniadanie dla przyszłej mamy w trzech krokach

Przed wyjściem z domu każda minuta jest na wagę złota i nic dziwnego, że wolisz nie tracić czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Jednocześnie nie chcesz iść na kompromis i sięgać po nie najzdrowszego tosta z serem.

 

Prosta i szybka owsianka jest rozwiązaniem na Twoje dylematy. Zmieniając dodatki codziennie możesz przeżywać nowe doznania smakowe.

Szybkie śniadanie dla przyszłej mamy w trzech krokach

Przed wyjściem z domu każda minuta jest na wagę złota i nic dziwnego, że wolisz nie tracić czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Jednocześnie nie chcesz iść na kompromis i sięgać po nie najzdrowszego tosta z serem.

 

Prosta i szybka owsianka jest rozwiązaniem na Twoje dylematy. Zmieniając dodatki codziennie możesz przeżywać nowe doznania smakowe.

Krok 1: Wybierz składniki na bazę Twojego śniadania

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 487 kcal Cholesterol:    19,5 mg
Białko:   15,3 g Błonnik:   7,5 g
Węglowodany:   64,6 g Żelazo:   2,8 mg
Sacharoza:   3,2 g Kwas foliowy:   79,7 µg
Wymienniki węglowodanowe:   5,7 Jod:    6,1 µg
Tłuszcz:   20,1 g DHA:   0,0 g

Składniki (przepis na 1 porcję):

  • 150 g- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 50 g- 5 łyżek płatków owsianych
  • 130 g- 1 gruszka
  • 20 g- 5 sztuk orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Pięć łyżek płatków owsianych lub płatków jaglanych zalej gorącą wodą.

Krok 2: Wybierz składniki “mokre” Twojego śniadania

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 457 kcal Cholesterol:    19,5 mg
Białko:   13,2 g Błonnik:   8,2 g
Węglowodany:   73 g Żelazo:   1,2 mg
Sacharoza:   4,1 g Kwas foliowy:   34,1 µg
Wymienniki węglowodanowe:   6,4 Jod:    2,7 µg
Tłuszcz:   14,2 g DHA:   0,0 g

Składniki (przepis na 1 porcję):

  • 150 g- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 50 g- 5 łyżek płatków jaglanych
  • 150 g- 1 jabłko
  • 15 g- 1 łyżka migdałów
  • 2,5 g- 0,5 łyżeczki cynamon

Sposób przygotowania:

Kiedy płatki już napęcznieją zalej je mlekiem, jeśli lubisz lub gęstym jogurtem.

Krok 3: Wybierz składniki “suche” Twojego śniadania

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 637 kcal Cholesterol:    20 mg
Białko:   23,1 g Błonnik:   11,0 g
Węglowodany:   89 g Żelazo:   3,7 mg
Sacharoza:   17,9 g Kwas foliowy:   126 µg
Wymienniki węglowodanowe:   7,6 Jod:    15,6 µg
Tłuszcz:   24,6 g DHA:   0,0 g

Składniki (przepis na 1 porcję):

  • 250 g- 1 szklanka mleka 2,0% tłuszczu
  • 50 g- 5 łyżek płatków owsianych
  • 120 g- 1 banan
  • 60 g- 1 garść malin
  • 30 g- 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  1. Wariant I – płatki i jogurt udekoruj pokrojoną w kostkę gruszką i udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
  2. Wariant II – na wcześniej przygotowaną bazę połóż pokrojone w kostkę jabłko i posiekane migdały. Całość możesz posypać cynamonem.
  3. Wariant III – jeszcze ciepłą bazę wymieszaj z łyżką masła orzechowego. Po dokładnym połączeniu się składników dodaj pokrojonego banana i garść malin.

Sprawdź pozostałe przepisy