Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Tortilla

Tortilla to proste i pyszne danie, które można serwować w różnych wariantach. W tym przepisie nie zostały umieszczone składniki pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealnie sprawdzi się on dla osób na diecie wegańskiej.

Tortilla

Tortilla to proste i pyszne danie, które można serwować w różnych wariantach. W tym przepisie nie zostały umieszczone składniki pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealnie sprawdzi się on dla osób na diecie wegańskiej.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 319,5 kcalCholesterol: 0 mg
Białko: 9,2 gBłonnik: 12,1 g
Węglowodany: 56,1 gŻelazo: 4,6 mg
Sacharoza: 2,5 gKwas foliowy: 144,1 µg
Wymienniki węglowodanowe: 4,4Jod: 11,6 µg
Tłuszcz: 9,5 gDHA: 0,0 g

Składniki:

Sos:
  • passata pomidorowa
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • suszona bazylia
  • słodka papryka mielona
  • pół cytryny
Ciasto:
  • passata pomidorowa
  • 1 szklanka mąki żytniej/gryczanej
  • 2 łyżki oliwy oliwek
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
Farsz:
  • 1 papryka żółta i 1 zielona
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 sałata lodowa
  • 1 marchewka
  • 250g pieczarek
  • garść kiełków słonecznika
  • 1 ogórek kiszony
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do kilku łyżek passaty pomidorowej dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i kilka kropli cytryny. Zamieszaj. Dołącz cebulę i mieszaj, dosypując suszoną bazylię oraz słodką paprykę mieloną. Mąkę przesiej do miski. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę oraz dosyp odrobinę soli. Ugniataj ciasto energicznymi ruchami, sprawdzając cały czas jego konsystencję. Po dodaniu oliwy, ponownie ugniataj. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gdy już będzie gotowe, odstaw je w ciepłe miejsce i trzymaj pod przykryciem przez około 15-20 minut. Następnie podziel je na mniejsze części, formując cienkie placki. Można je przygotować na kamieniu do pizzy lub na patelni, smażąc beztłuszczowo. Wszystkie składniki dokładnie umyj. Paprykę żółtą i zieloną oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni. Cebulę delikatnie zeszklij. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ogórka kiszonego pokrój w cienkie plastry. Całość połącz ze sobą w misce. Dodaj kiełki i trochę sałaty lodowej. Połącz wszystko, dodając sos i przyprawy wedle smaku. Dokładnie wymieszaj. Placki posmaruj pozostałym sosem. Nałóż farsz i zawiń. Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy