Zapiekane piersi z kurczaka z frytkami z batatów i sałatką z rukoli - Pregna

Zapiekane piersi z kurczaka z frytkami z batatów i sałatką z rukoli

Frytki kojarzą się z Fast foodem. Jednak spokojnie możesz przygotować w domu zdrowszą alternatywę i cieszyć się doskonałym smakiem.

Zapiekane piersi z kurczaka z frytkami z batatów i sałatką z rukoli

Frytki kojarzą się z Fast foodem. Jednak spokojnie możesz przygotować w domu zdrowszą alternatywę i cieszyć się doskonałym smakiem.

Wartości odżywcze w 1 porcji

Wartość energetyczna:  550 kcal Cholesterol:   106,2 mg
Białko:   46,9 g Błonnik:   10 g
Węglowodany:   43,3 g Żelazo:   6,0 mg
Sacharoza:   2,6 g Kwas foliowy:  96,2µg
Wymienniki węglowodanowe:   3,4 Jod:    46,1µg
Tłuszcz:   23,5 g DHA:   0 g

Składniki na zapiekane piersi (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka: 300 g
  • 6 pomidorów koktajlowych: 120 g
  • ½ kulki mozzarelli: 60 g
  • 6 suszonych pomidorów: 42 g
  • 10 listków świeżej bazylii: 10 g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego: 10 g
  • Mielona słodka papryka
  • Pieprz
  • Sól
  • Rozmaryn
  • Czosnek granulowany
  • Rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka nakrój wzdłuż, aby powstały kieszonki.
  2. Z oleju i przypraw zrób marynatę i zamarynuj kurczaka.
  3. W nacięcia włóż świeżą bazylię, pokrojoną mozzarellę oraz ułóż pomidory suszone i świeże.
  4. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Składniki za frytki z batatów

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 batat: 200 g
  • 1 łyżeczka oliwy: 10 g
  • Mielona słodka papryka
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Bataty obierz i pokrój w słupki, wymieszaj z misce z przyprawami i oliwą.
  2. Wyłóż na blachę i piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  3. Na koniec możesz włączyć funkcję grill, aby były bardziej przypieczone.

Składniki na sałatkę

Składniki (na 2 porcje):

  • 8 pomidorów koktajlowych: 140 g
  • 2 garści rukoli: 40 g
  • 1 łyżeczka oliwy: 5 g
  • Zioła prowansalskie
  • Kurkuma
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Warzywa umyj, pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Skrop oliwą i dopraw do smaku.

Sprawdź pozostałe przepisy