Zupa krem z ciecierzycy - Pregna

Zupa krem z ciecierzycy

To niesamowicie zdrowe danie będzie bombą witaminową dla Ciebie i dziecka. Choć ciecierzyca długo nasiąka wodą, samo przygotowanie zupy na szczęście nie jest czasochłonne!

Zupa krem z ciecierzycy

To niesamowicie zdrowe danie będzie bombą witaminową dla Ciebie i dziecka. Choć ciecierzyca długo nasiąka wodą, samo przygotowanie zupy na szczęście nie jest czasochłonne!

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 276 kcalCholesterol: 0 mg
Białko: 13,7 gBłonnik: 11,0 g
Węglowodany: 44,1 gŻelazo: 4,1 mg
Sacharoza: 3,1 gKwas foliowy: 329,8 µg
Wymienniki węglowodanowe: 2,8Jod: 6,3µg
Tłuszcz: 6,7 gDHA: 0,0 g

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy (do namoczenia),
  • garść pestek dyni (do podsmażenia na patelni),
  • garść świeżej natki pietruszki (do posypania gotowej zupy),
  • 2 niewielkie, obrane pomidory,
  • 1 biała cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • świeża włoszczyzna,
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wstaw do wody na kilka godzin, aby odpowiednio nasiąknęła przed gotowaniem. Po około 8-9 godzinach odsącz ziarna i delikatnie przepłucz. Następnie gotuj ciecierzycę aż do uzyskania wystarczająco miękkich kulek (pojedyncza kulka powinna dać się rozgnieść). W tym samym czasie w drugim garnku gotuj włoszczyznę. Możesz ją doprawić według własnych preferencji. Wykorzystaj czas gotowania na podsmażenie pestek dyni, obranie pomidorów oraz cebuli. Kiedy ciecierzyca i włoszczyzna będą gotowe, na osobnej patelni podsmaż czerwoną i białą cebulę z obranymi pomidorami – dodaj do nich trochę pieprzu i soli. Przesiej ciecierzycę przez sitko i wsyp do garnka z włoszczyzną. Całość zblenduj razem z podsmażonymi pomidorami i cebulą. Przed podaniem dosyp pestki oraz dodaj świeżą natkę pietruszki. Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy