Przepisy kulinarne
dla kobiet w ciąży
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 323 kcal |
Cholesterol: 30 mg |
Białko: 18,4 g |
Błonnik: 8,8 g |
Węglowodany: 34,9 g |
Żelazo: 3,9 mg |
Sacharoza: 3,3 g |
Kwas foliowy: 71,2 µg |
Wymienniki węglowodanowe: 2,7 |
Jod: 1,7 µg |
Tłuszcz: 13,4 g |
DHA: 0 g |
Składniki (na 4 porcje):
- 3 szklanki bulionu warzywnego domowego: 750 ml
- 1 krojone pomidory z puszki: 400 g
- ½ puszki fasoli czerwonej konserwowej: 200 g
- ½ puszki kukurydzy konserwowej: 200 g
- Świeżo mielona polędwica wołowa: 200 g
- 1 papryka czerwona: 140 g
- 1 papryka zielona: 140 g
- 1 papryka żółta: 140 g
- 1 cebula: 100 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek: 40 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego: 25 g
- 2 ząbki czosnku: 10 g
- Papryka mielona słodka
- Papryka chilli
- Oregano
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na 2 łyżkach oliwy.
- Dodaj umyte i pokrojone w drobną kostkę papryki: czerwoną, zieloną i żółtą
- Zalej bulionem warzywnym (domowym), dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę.
- W trakcie gotowania podsmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy czosnek i mięso mielone z dodatkiem odrobiny przypraw.
- Gdy mięso lekko się zarumieni, przerzuć je do gotującej się zupy i całość gotuj przez około 20 minut.
- Posyp świeżą kolendrą.
Sprawdź pozostałe przepisy
-
Pieczone ratatouille z jajkiem
-
Prosty deser dla mam pragnących słodkiej chwili zapomnienia
-
Aromatyczna zupa krem z brokułów