Zupa meksykańska - Pregna

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna:  323 kcal Cholesterol:   30 mg
Białko:   18,4 g Błonnik:   8,8 g
Węglowodany:   34,9 g Żelazo:   3,9 mg
Sacharoza:   3,3 g Kwas foliowy:  71,2 µg
Wymienniki węglowodanowe:   2,7 Jod:    1,7 µg
Tłuszcz:   13,4 g DHA:   0 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 szklanki bulionu warzywnego domowego: 750 ml
  • 1 krojone pomidory z puszki: 400 g
  • ½ puszki fasoli czerwonej konserwowej: 200 g
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej: 200 g
  • Świeżo mielona polędwica wołowa: 200 g
  • 1 papryka czerwona: 140 g
  • 1 papryka zielona: 140 g
  • 1 papryka żółta: 140 g
  • 1 cebula: 100 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek: 40 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego: 25 g
  • 2 ząbki czosnku: 10 g
  • Papryka mielona słodka
  • Papryka chilli
  • Oregano
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na 2 łyżkach oliwy.
  2. Dodaj umyte i pokrojone w drobną kostkę papryki: czerwoną, zieloną i żółtą
  3. Zalej bulionem warzywnym (domowym), dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę.
  4. W trakcie gotowania podsmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy czosnek i mięso mielone z dodatkiem odrobiny przypraw.
  5. Gdy mięso lekko się zarumieni, przerzuć je do gotującej się zupy i całość gotuj przez około 20 minut.
  6. Posyp świeżą kolendrą.

Sprawdź pozostałe przepisy