Prawidłowa dieta w czasie ciąży
Właściwa dieta jest jednym z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży. Zobacz, jak dobrać jej elementy, aby uzupełnić odpowiednie ilości składników odżywczych w organizmie kobiety, w tym szczególnym okresie jej życia.
Dieta w zależności od etapu ciąży
Dieta w ciąży
Zdrowe, prawidłowo skomponowane, codzienne menu w czasie ciąży nie powinno być ani koszmarem–głodówką pełną wyrzeczeń, ani też nadmiernym objadaniem! W tym czasie warto pamiętać o kilku najważniejszych i najprostszych zasadach.
Przede wszystkim dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, masy i wysokości ciała, stanu zdrowia, dolegliwości, przebiegu ciąży, trymestru, a także poziomu aktywności fizycznej.
Dieta podczas planowania ciąży
Jeżeli planujesz zajście w ciążę i chcesz jak najlepiej przygotować do tego swój organizm powinnaś zadbać o kilka ważnych aspektów, a jednym z nich jest dieta.
Dieta podczas karmienia piersią
Karmienie piersią daje wiele korzyści zdrowotnych zarówno dziecku, jak i jego matce. Przeczytaj jaką dietę powinna stosować kobieta karmiąca.
Wybierz składnik
Poznaj źródła kwasu foliowego
Rekomendowana ilość dziennego spożycia
- 400-800 ug [1]
Produkty, w których można znaleźć składnik
- Soja
- Szparagi
- Szpinak
- Brokuły
Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom
- Jeden brokuł
- 100g brokułów zawiera 400 ug kwasu foliowego.
Sprawdź, jak kwas foliowy wpływa na organizm matki i dziecka
[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;
[2] Rozporządzenie Komisji Europejskiej (EU) nr 1135/2004 z dnia 24.10.2014 warunki stosowania oświadczenia zdrowotnego dla kwasu foliowego. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej i zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie.
Poznaj źródła żelaza
Rekomendowana ilość dziennego spożycia
- do 30 mg [1]
Produkty, w których można znaleźć składnik
- mięso
- drób
- ryby
- przetwory zbożowe pełnoziarniste
- płatki owsiane
- szpinak
- orzechy
Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom
- 1,1 kg polędwicy wołowej
- 100 g polędwicy wołowej zawiera 27 mg żelaza
Sprawdź, jak żelazo wpływa na organizm matki i dziecka
[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;
Poznaj źródła witaminy D
Rekomendowana ilość dziennego spożycia
- 37,5-50 ug (1500-2000 IU) [1]
Produkty, w których można znaleźć składnik
- ryby
- produkty mleczne
- żółtka jaj
Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom
- 3 filety marynowanego śledzia
- 100 g śledzi marynowanych zawiera 37,5 ug witaminy D (1500 IU)
Sprawdź, jak witamina D wpływa na organizm matki i dziecka
[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;
Poznaj źródła jodu
Rekomendowana ilość dziennego spożycia
- 150-200 ug [1]
Produkty, w których można znaleźć składnik
- ryby morskie, np. dorsz, mintaj, halibut, łosoś
Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom
- 0,5 kg łososia
- 100 g łososia zawiera 150 ug jodu
Sprawdź, jak jod wpływa na organizm matki i dziecka
[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;
Poznaj źródła kwasu DHA
Rekomendowana ilość dziennego spożycia
- Co najmniej 200 mg [1]
Produkty, w których można znaleźć składnik
- ryby morskie i słodkowodne
- oleje roślinne: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Ilość produktu odpowiadająca rekomendacjom
- 1-2 ryby w ciągu tygodnia
- 100g łososia zawiera 200 mg DHA
Sprawdź, jak kwas DHA wpływa na organizm matki i dziecka
[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020 r.;