Dbałość o szczegóły czyli plusy suplementacji kwasem DHA w ciąży - Pregna
Kapsułki kwasu DHA

Jestem w ciąży

Dbałość o szczegóły czyli plusy suplementacji kwasem DHA w ciąży

Ciąża jest czasem, podczas którego wiele kobiet zadaje sobie pytania dotyczące prawidłowego odżywiania się, suplementacji diety oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze w poszczególnych etapach ciąży. Tego typu wątpliwości nie powinny nikogo dziwić – odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromne korzyści podczas tych najważniejszych dziewięciu miesięcy.

Aby zapewnić prawidłowy rozwój swojego dziecka i zadbać o własne zdrowie powinnaś zadbać o to, aby spożywane przez ciebie posiłki były zbilansowane. Niestety, nawet przy codziennym dbaniu o dietę może okazać się, że ilość wszystkich dostarczonych składników nie jest wystarczająca. Jednym z niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka z elementów jest kwas DHA, na którego niedobory możesz być narażona.

Czym jest kwas DHA i w czym jest zawarty?

Kwas DHA, inaczej kwas dokozaheksaenowy, to wielonasycony kwas tłuszczowy należący do grupy kwasów omega 3. Naturalne źródła kwasu DHA to ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk, sardynki), olej rybi i owoce morza.

W obawie przed toksynami i ryzykiem występowania podwyższonego poziomu rtęci w rybach morskich wiele kobiet w ciąży unika ich spożywania, a tym samym pozbawia się dobroczynnego działania kwasu DHA. Tymczasem kwas DHA jest jednym z podstawowych budulców mózgu! Dziecko podczas ciąży otrzymuje ten cenny składnik od matki, a po porodzie przyjmuje go raz z jej mlekiem. Co zrobić jeśli z różnych przyczyn w diecie przyszłej mamy nie ma ryb i owoców morza? Rozwiązaniem tego problemu może być suplementacja odpowiednio dostosowana do potrzeb przyszłej mamy.

Korzyści dla mamy i dziecka płynące z suplementacji kwasem DHA

Kwas tłuszczowy DHA ma pozytywny wpływ na rozwój mózgu płodu oraz niemowląt karmionych piersią, także w dalszym rozwoju dziecka. Jego działanie zostało udowodnione klinicznie w wielu badaniach klinicznych:

Dzieci 98% matek przebadanych na Uniwersytecie w Zachodniej Australii (School of Pediatrics and Child Health at the University of Western Australia), które w drugiej połowie ciąży przyjmowało m.in. 2.2g kwasu DHA, osiągnęły lepsze wyniki w testach koordynacji wzrokowo – ruchowej.

Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo zbadali dzieci kobiet zażywających kwas DHA w czasie ciąży i karmienia. Maluchy w wieku 4 lat miały lepsze wyniki w testach IQ niż ich rówieśnicy, a 5 latki umiały skoncentrować swoją uwagę dłużej w porównaniu do dzieci matek niespożywających kwasu DHA.

782 par złożonych z mam i ich dzieci zostało przebadanych na Uniwersytecie w Maastricht. Badania wykazały związek pomiędzy wysokim poziomem kwasu DHA u matki, a prawidłową wagą urodzeniową dziecka oraz odpowiednim obwodem główki. Ponadto naukowcy zasugerowali, że to właśnie wysoki poziom kwasu DHA jest odpowiedzialny za  znaczące zmniejszenie prawdopodobieństwa przedwczesnego porodu u matek, które poprzednie dzieci urodziły przedwcześnie.

Czym kierować się w wyborze odpowiedniego kwasu DHA?

– pochodzenie oleju – powinien pochodzić od tłustych ryb morskich – standardy pozyskania – technologia PureMax to nowoczesny proces pozyskiwania DHA, który nie tylko gwarantuje najwyższą jakość substancji i eliminuje nieprzyjemny zapach oraz smak ryb, ale także znacząco ogranicza ilość zanieczyszczeń środowiskowych – postać oleju – badania wykazały, że DHA uzyskany z ponownie estryfikowanych trójglicerdyów (rTG) ma dwukrotnie wyższą biodostępność niż z powszechnie stosowanych estrów etylowych (EE). Wyższa biodostępność oznacza, że substancja szybciej dostanie się do układu krążenia. – wygodne podawanie – suplement powinien mieć formę łatwej do połknięcia kapsułki

Pregna DHA spełnia nawet najwyżej postawione wymagania:

Źródła:

Czytaj więcej