Jedz dla dwojga, a nie za dwoje - Pregna
Kobieta przygotowująca sałatkę w kuchni

Jestem w ciąży

Jedz dla dwojga, a nie za dwoje

Nadmierne przybieranie na wadze, a nawet otyłość to obecnie jeden z najczęściej występujących czynników ryzyka w codziennej praktyce położniczej. Wiele kobiet boi się, że podczas ciąży znacznie przytyje i martwi się o nadmiar dodatkowych kilogramów po ciąży. Tycie w ciąży ma wpływ nie tylko na samopoczucie i zdrowie mamy, ale i na zdrowie dziecka. Z jakimi konsekwencjami wiąże się otyłość ciążowa i jak z można jej zapobiegać?

Konsekwencje nadmiernego wzrostu wagi w ciąży

W porównaniu z kobietami ze zdrową masą ciała,  kobiety z otyłością są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienie m.in. cukrzycy ciążowej. Wysoka waga w ciąży jest też wyzwaniem podczas jej trwania nie tylko dla mamy. Personel medyczny może mieć problemy z prawidłową oceną ruchów płodu, z wykonaniem USG i KTG, czy nawet podczas akcji porodowej. Ponadto, wewnątrzmaciczne narażenie na otyłość wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju otyłości i zaburzeń metabolicznych w dzieciństwie. Pamiętaj jednak, że nawet jeśli przytyłaś więcej niż zakładałaś to nadal możesz przejść przez ciążę zwycięsko i urodzić zdrowego malucha. 

Bezpiecznie zapobieganie niekontrolowanego przyrostu wagi przyszłej mamy

Wystarczy, że bardzo świadomie podejdziesz do wyzwania jakim jest utrzymanie prawidłowej wagi w ciąży i: 

Ze wszystkich wyżej wymienionych punktów największym wyzwaniem dla młodych mam są dieta i ćwiczenia. Jest o co walczyć gdyż u kobiet z otyłością I i II stopnia przyrost masy ciała nie powinien przekroczyć 7 kg, a kobiety w III stadium otyłości nie powinny przytyć w ogóle.  Jak tego dokonać? 

  1. Podstawą nowej piramidy zdrowia jest ruch! Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników powinnaś przejść dziennie 10 000 kroków. Wybieraj spacery, nordic walking lub zapisz się na basen. Ściągnij motywującą do ćwiczeń aplikację lub kup krokomierz. 
  2. Dbaj o to by jeść produkty jak najmniej przetworzone, korzystaj z sezonowych świeżych owoców i warzyw bogatych w kwas foliowy i witaminy. Nie zapominaj o rybach, które są źródłem cennego kwasu DHA. Jeśli tylko nie są surowe np. w formie sushi lub tatara możesz jeść je bez obaw po odpowiedniej obórce termicznej (kwas DHA warto też dostarczać sobie w formie suplementów np. Pregna DHA). Nie jesteś urodzoną kucharką – nic straconego. Może to dobry moment na wybranie się na inspirujące warsztaty kulinarne? Konsultację dietetyczną lub zasięgnięcie pomysłów na zdrowe gotowanie u innej fit mamy? 
  3. Jedz regularnie i nie głódź się! Bardzo ważne jest regularne dostarczanie sobie samej i dziecku cennych składników odżywczych. Przerwy w dostarczaniu pokarmów nie sprawią, że schudniesz. Jeśli tracisz kontrolę nad przyrostem wagi, swoją dietę najlepiej skonsultuj z dietetykiem i lekarzem prowadzącym ciążę. 
  4. Mądra dieta, to taka, która dostarcza organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – nie zapominaj o suplementacji, szczególnie suplementacji kwasem foliowym. Pozostałe składniki, które pozytywnie wpłyną na zdrowie Twoje i Twojego maluszka to: żelazo (wspierające produkcję czerwonych krwinek), witamina D (która ma wpływ na przetwarzanie przez organizm wapnia i fosforu oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy ciążowej), kwas DHA (wspomagające rozwój mózgu i oczu Twojego dziecka*). Wszystkie znajdziesz w preparacie Pregna Plus. Suplementacja nie zastąpi diety, ale uzupełni ją w niezbędne składniki, które często bardzo trudno nam codziennie dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. 
  5. Nawadniaj się – pij od 1 do 2,5 litra wody dziennie. 
  6. Pamiętaj, że dla swojego dziecka jesteś najlepszą mamą! 

Źródła: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989730/
World Health Organization. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Geneva: World Health Organization, 2000.
https://www.ptgin.pl/index.php/content/download/9523/140593/file/Opieka%20położnicza%20nad%20ciężarną%20otyłą.pdf
Ruager-Martin R, Hyde M, Modi N. Maternal obesity and infant outcomes. Early Human Development. 2010, 86, 715-722. 4. CMACE/RCOG Joint Guidelines. M

*Korzystny wpływ występuje w przypadku stosowania 200 mg DHA ponad zalecane spożycie 250 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie.

Czytaj więcej