Rola diety w aspekcie planowania ciąży i płodności - Pregna

Szanujemy Twoją prywatność

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies i inne podobne technologie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na instalację plików cookies oraz przetwarzanie Twoich danych osobowych np. (identyfikatory urządzenia, adres IP) w celach analitycznych i marketingowych w tym dla personalizacji reklam i dokonywania pomiarów oraz w celu dostosowania dostarczanych treści, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie lub ograniczyć jej zakres klikając w „Przejdź do ustawień”.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Verco S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Skwer Wyszyńskiego 5 /6U. Twoje dane osobowe mogą być także przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów. Klikając „Przejdź do ustawień”, możesz zobaczyć listę naszych Zaufanych Partnerów oraz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies. Możesz żądać dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wyrazić sprzeciw wobec ich przetwarzania i wnieść skargę do Prezesa U.O.D.O.
Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach znajduje się w naszej Polityce prywatności

Oto używane w naszym serwisie usługi, które mogą zapisywać na Twoim urządzeniu pliki cookies. Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając linku, zamieszczonego w polityce prywatności. Tam też znajdziesz więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies.

Usługa Cel użycia Włącz
Cookies wymagane Cookies niezbędne służą do prawidłowego działania strony oraz jeszcze lepszych zabezpieczeń. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie poprawnie działać.
YouTube Gdy włączasz odtwarzanie filmu wideo na naszej stronie, YouTube otrzymuje o tym informacje z plików cookies należących do YouTube oraz Doubleclick. To czy informacje te zostaną przesłane, zależy od Twojej decyzji o odtworzeniu filmu wideo na naszej stronie.
Google Analytics Korzystamy z tego narzędzia do zebrania danych statystycznych, (na podstawie skróconego adresu IP) o sposobie korzystania przez internautów z naszej strony, np.: ilość użytkowników na stronie, skąd użytkownicy przeszli na stronę, jakie zakładki odwiedzali, czas pozostawania na stronie.
Google Ads Google zbiera informacje na temat tego, jak korzystasz z naszej strony. Dzięki temu możemy w przyszłości kierować do Ciebie spersonalizowaną reklamę w ramach narzędzi reklamowych Google. My jako właściciel strony internetowej, nie gromadzimy danych pozwalających nam Cię bezpośrednio zidentyfikować.

Planuję ciążę

Strefa eksperta

Rola diety w aspekcie planowania ciąży i płodności

Jeżeli planujesz zajście w ciążę i chcesz jak najlepiej przygotować do tego swój organizm powinnaś zadbać o kilka ważnych aspektów, a jednym z nich jest dieta. Nie chodzi jednak tylko o często promowane produkty „zwiększające płodność” takie, jak ostrygi, szampan, czosnek, żeń-szeń, wodorosty i bataty, ale o żywienie dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb.

Badania pokazują, że żywienie w aspekcie planowania ciąży i płodności ma niezwykle duże znaczenie – to od niego zależy na jakim poziomie funkcjonuje nasz organizm, ale stanowi także podstawę zdrowej strategii żywieniowej w okresie macierzyństwa. Dlatego też warto pamiętać o podstawowych zasadach racjonalnej diety. Konieczne jest dbanie zarówno o jakość, ilość, jak i o urozmaicenie spożywanych posiłków. Zdrowa, odpowiednio skomponowana, codzienna dieta każdego z nas powinna być dostosowana do naszych upodobań, masy i wysokości ciała, stanu zdrowia, a także poziomu aktywności fizycznej. Jadłospis powinien opierać się o regularne posiłki, spożywane co 3-4 godziny, bazujące na świeżych, nieprzetworzonych produktach, obfitujących w antyoksydanty. Bardzo ważne jest też spożywanie odpowiedniej ilości płynów, zwłaszcza wody. Prawidłowo dobrana dieta oraz dobra suplementacja warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a tym samym pozytywnie wpływają na płodność.

Podstawą najzdrowszych diet, rekomendowanych przez polskie i światowe towarzystwa dietetyczne, są:

– warzywa i owoce – z naciskiem na warzywa,

– produkty zbożowe – jak najmniej przetworzone – takie, jak kasze (zwłaszcza gryczana, jaglana i pęczak), ryż (brązowy, jaśminowy, basmati), makarony i pieczywo pełnoziarniste,

– produkty będące źródłem białka – produkty nabiałowe o średniej zawartości tłuszczu (naturalne jogurty, kefiry, sery twarogowe, mleko), jaja, mięso (najlepiej znacznie ograniczyć jego spożycie – drób powinniśmy jeść maksymalnie 2-3 razy w tygodniu, natomiast mięso czerwone – max. 2 razy w miesiącu!), ryby i owoce morza, a także orzechy i nasiona roślin strączkowych,

– tłuszcze – przede wszystkim roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy etc.).

O co jeszcze warto zadbać, żeby dobrze przygotować się do ciąży?

– Wyeliminuj kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich, takie jak cola, zawierają kofeinę;

– Unikaj spożywania żywności wysokoprzetworzonej: koncentratów zup, sosów, konserw, głęboko mrożonych wyrobów mięsnych i warzywno‒mięsnych; zawierają one znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów) – samodzielnie przygotowane potrawy i sosy są dużo zdrowsze i mają mniej dodatków, nawet jak są odpowiednikami dań typu fast-food, jak np. burger;

– Ogranicz spożycie tłuszczy trans – zrezygnuj z tłuszczy zwierzęcych na rzecz roślinnych i unikaj produktów wysoko przetworzonych;

– Ogranicz ilość mięsa w diecie, białe mięso (drób) jedz maksymalnie 2 razy w tygodniu, czerwone (wołowina i wieprzowina) nie częściej niż 2-3 razy w miesiącu, w pozostałe dni Twoje menu powinno opierać się o ryby, owoce morza, jajka, produkty nabiałowe i nasiona roślin strączkowych;

– Pij za swoje zdrowie! Najlepszym napojem zapewniającym nawodnienie organizmu jest woda (dziennie potrzebujesz jej minimum 2l). Dodatkowo możesz pić kawę, herbatę oraz napary ziołowe. Pamiętaj, żeby alkohol pić z umiarem. Ale pomiń słodzone napoje gazowane – wydają się sprzyjać niepłodności owulacyjnej.

– Wybieraj produkty nabiałowe o średniej lub pełnej zawartości tłuszczu;

– Dbaj o to, żeby Twoja dieta była urozmaicona – dbaj o to, żeby każdego dnia jeść minimum 2 rodzaje warzyw, świeże i suszone owoce, ziarna i orzechy;

– Pamiętaj, że zawsze jest miejsce na przyjemności, a dieta nie może kojarzyć się z karą i wyrzeczeniami! Wychodź ze znajomymi, świętuj z rodziną, zjedz ulubione lody – grunt to umiar!

– Badania wykazują, że ścisłe przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej (obfitującej w warzywa, oleje roślinne, ryby i nasiona roślin strączkowych) przez pary zwiększało prawdopodobieństwo pojawienia się ciąży;

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje witamin i składników mineralnych, w okresie planowania ciąży tym bardziej musisz pamiętać o  tym, żeby każdego dnia Twoja dieta zawierała produkty będące  dobrym źródłem:

– Witaminy D – jajka, ryby, oleje;

– Witaminy E – pestki słonecznika, migdały, szpinak, warzywa ciemnozielone;

– Witamina C – warzywa i owoce, zwłaszcza czerwona papryka, brokuły, żurawina, bakłażan, ziemniaki, pomidory, cytrusy;

– Witamina B6 – tuńczyk, banany, łosoś, szpinak, papryka, czosnek, kalafior, bakłażan ;

– Witamina B12 – ryby, mięso, wątróbka (w małych ilościach!), sery, jajka, owoce morza, ryby;

– Kwas foliowy – szpinak, jarmuż, fasola, brokuły;

– Żelazo – zwłaszcza roślinne źródła: szpinak, jarmuż, nasiona sezamu, pestki dyni, fasola i soczewica;

– Selen – wątróbka (w małych ilościach!), halibut, tuńczyk, łosoś, sardynki;

– Cynk – mięso, nasiona sezamu, pestki dyni, jogurty;

– Kwasy Omega 3 (DHA i EPA) – wszelkie nasiona, orzechy, łosoś, sardynki, halibut;

Zdrowa dieta jest podstawą, jednak nie zawsze jest ona wystarczająca, ponieważ przyswajanie składników często jest na niskim poziomie, bardzo ważna jest także dobrze dobrana suplementacja, która zapewni odpowiedni poziom najważniejszych w tym okresie składników.

Do najważniejszych z nich należy:

– kwas foliowy (witamina B9) – udowodniony korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia ilości  wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej 3 miesiące przed poczęciem; istotna jest również forma przyjmowania tej witaminy – najlepsza jest już aktywna forma kwasu foliowego, czyli L-metylofolian wapnia, który łatwiej się wchłania, bo nie musi przechodzić szeregu reakcji;

– witamina D – odpowiedzialna m.in.: za wsparcie w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;

– jod, cynk, cholina oraz witaminy B6 i B12 – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym procesów mogących wpływać na poczęcie jak np. wpływ na regulację aktywności hormonalnej w przypadku cynku i witaminy B6 Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsza dieta nie zapewni pełni zdrowia, jeśli pominiemy aktywność fizyczną. Ruch również ma ogromne znaczenie w kształtowaniu i utrzymaniu zdrowia, w tym płodności, w jak najlepszej formie, dlatego też niezwykle istotne jest, aby dbać o jego odpowiedni poziom i poświęcać na ruch minimum 30 minut każdego dnia. Pamiętaj, żeby nie przesadzać – zbyt dużo ćwiczeń, zwłaszcza jeśli jesteś dość szczupła, może zakłócać owulację.

Wydaje się trudne? Pamiętaj, że najważniejsze to to, żeby dobrze się czuć, a wszystkie modyfikacje najlepiej wprowadzać stopniowo, a na pewno w końcu uda się zacząć „jeść dla dwojga”!

Czytaj więcej