Jestem w ciąży
Jaki jest optymalny przyrost masy ciała podczas ciąży?
Ciąża to przyczyna wielu zmian, zarówno w sferze życiowej, jak i również jeżeli chodzi o organizm kobiety. Należy zaakceptować fakt, że ciało przyszłej mamy będzie się zmieniać – chodzi tutaj m.in. o przyrost masy ciała. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że wzrost wagi w okresie ciąży może wywierać wpływ na zdrowie dziecka oraz na sam przebieg ciąży. Co dokładnie wpływa na przyrost masy ciała oraz ile powinno się przytyć podczas ciąży?
Dieta dla kobiet w ciąży – należy jeść dla dwojga, a nie za dwoje
Zapotrzebowanie energetyczne ciężarnej nie zwiększa się znacząco – w I trymestrze ciąży zapotrzebowania wzrasta o 85 kcal/dobę, w II trymestrze o 285 kcal/dobę i o 465 kcal/dobę w III trymestrze [1] – toteż warto zwrócić uwagę, aby dieta dla ciężarnych była przede wszystkim zdrowa i racjonalna. Zamiast skupiać się na zwiększaniu porcji i kaloryczności, lepiej starannie dobierać pokarmy i zadbać, aby menu było zróżnicowane, lekkostrawne i pełne potrzebnych składników odżywczych. W sieci można znaleźć rozmaite przepisy dla kobiet w ciąży, dzięki którym to recepturom menu przyszłej mamy będzie nie tylko wartościowe, ale również smaczne.
Ile przytyć w ciąży?
W pierwszym trymestrze ciąży waga nie musi jeszcze rosnąć. Zdarza się wręcz, że masa ciała na początkowych etapach ciąży spada – winne temu są ciążowe mdłości i wymioty. Wzrost wagi zacznie być zauważalny od 2 trymestru. Powinien wynosić ok. 1-2 kg miesięcznie, a w ostatnich tygodniach ciąży nawet 500 g tygodniowo.
Stopniowy przyrost masy ciała to efekt zmian w organizmie matki. Składa się na niego nie tylko masa dziecka, łożyska i płynu owodniowego, ale również m.in.:
- zwiększenie masy macicy;
- powiększenie się piersi;
- zwiększona objętość krwi
- zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej (magazyn dodatkowej energii)
Warto pamiętać, że przyrost masy ciała w ciąży będzie uzależniony od wagi wyjściowej, czyli tego ile kobieta ważyła przed zapłodnieniem. Orientacyjnie, przyjmuje się, że panie o prawidłowej masie ciała powinny przytyć 11-16 kg, kobiety z niedowagą do 18 kg, a przyszłe mamy z nadwagą od 7 do 11,5 kg i u kobiet z otyłością ok. 5-9 kg.
Prawidłowe odżywianie się w ciąży to podstawa
Dbając o dostarczenie sobie wszelkich niezbędnych składników odżywczych oraz o odpowiedni przyrost masy ciała, warto stosować się do poniższych zasad:
- należy jeść niewielkie porcje w regularnych odstępach czasowych;
- menu powinno zawierać dużo warzyw – mają mnóstwo składników odżywczych, a niewiele kalorii
- należy ograniczyć spożywanie dań typu fas food – nie dość, że są wysokokaloryczne i ciężkostrawne, to cechuje je wysoka zawartość soli;
- należy sięgać po dobrej jakości źródła białka (np. mięso, produkty mleczne czy rośliny strączkowe)
- warto mieć pod ręką zdrowe przekąski
Nie bez powodu przepisy kulinarne dla ciężarnych opierają się na daniach przygotowywanych na parze, pieczonych bądź duszonych – dzięki temu w pożywieniu zachowane zostaną cenne składniki odżywcze, a samo danie będzie lekkostrawne, i niskokaloryczne w przeciwieństwie do potraw smażonych.
W związku z tym, że nawet najlepszą dietą trudno dostarczyć odpowiednie ilości witamin i minerałów o udowodnionym działaniu, na które zapotrzebowanie w ciąży wzrasta – należy włączyć odpowiednią suplementacje.[2]
Więcej eksperckich porad i informacji dowiesz się z artykułu oraz video: Najważniejsze informacje dotyczące żywienia w okresie ciąży – Pregna !
[1] Źródło: https://www.pzh.gov.pl/normy-zywienia-2020/ [2] Źródło: https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/ile-powinnas-przytyc-gdy-jestes-w-ciazy/